Parent's Land Gr ~ Guest Post

Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ ένα Guest Post από ένα αγαπημένο μου ιστολόγιο το ParentsLandGr. Ένα ιστολόγιο με θέματα, όπως το λέει και ο τίτλος του, με τους γονείς και τα παιδιά. Θα βρείτε και θέματα διακόσμησης, κηπουρικής, μαγειρικής κλπ! Θα σας δώσει ιδέες σε κατασκευές! Δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και να μεταβείτε στο ιστολόγιο αποθηκεύοντάς το στα αγαπημένα σας!

Το θέμα του Guest Post είναι οι τρόποι συμπεριφοράς της νέας γενιάς και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς. Αφορμή, ένα περιστατικό στο μετρό όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Ευχαριστώ πολύ την αγαπητή Μαρία από το ParentsLandGr για αυτό το κείμενο και χαίρομαι ιδιαίτερα που την φιλοξενώ στο ιστολόγιό μου!



Ήταν Κυριακή απόγευμα. Έχω κατέβει στο κέντρο της Αθήνας με τον τετράχρονο γιο μου. Στον γυρισμό μέσα στον συρμό του μετρό μπαίνει μια ομάδα αγοριών. Από 15 έως 17. Η συμπεριφορά τους είναι περίεργη. Πειράζουν ο ένας τον άλλο , χτυπιούνται, βρίζονται και όλα αυτά για πλάκα. Κάποια στιγμή μέσα στα σπρωξίδια ένας ακουμπά κατά λάθος μία κυρία μεγάλης ηλικίας . Μια κυρία όμως κομψή, καλοχτενισμένη, διακριτικά βαμμένη που προφανώς πήγαινε με τις φίλες της σε κάποια εκδήλωση. Εκείνη δεν αντιδρά μόνο του χαμογέλασε. Ένα άλλο παιδί φωνάζει. ''Πρόσεχε τη γιαγιά ρε''. Και το είπε ειρωνικά. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι το επανέλαβε τουλάχιστον 30 φορές κοροϊδευτικά. Στην αρχή οι κυρίες γέλασαν παγωμένα. Καθώς αυτό συνεχιζόταν απλά κρατούσαν την ψυχραιμία τους. Και οι υπόλοιποι συνεπιβάτες τους κοιτούσαν θυμωμένα. Σε κάποιον σταθμό οι μισοί αποχώρησαν και έφτυσαν απέξω το βαγόνι. Οι υπόλοιποι χασκογελούσαν.

Τι είναι αυτό που έκανε αυτά τα παιδιά να συμπεριφερθούν τόσο ανάγωγα και να το θεωρούν αστείο.  Να βρίζονται και να χτυπιούνται μέσα στον κόσμο. Να μην σέβονται τόσο τους άλλους συνεπιβάτες όσο και τους ίδιους τους τους φίλους. Θα σκεφτόταν κανείς ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που λόγω της εφηβείας μπορούμε να το δικαιολογήσουμε. Έχετε πάει μια βόλτα σε δημοτικό σχολείο να παρατηρήσετε τα παιχνίδια των παιδιών την ώρα του διαλείμματος; Κυνηγητά , σπρωξιές και ειρωνικά σχόλια είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα παιχνίδια των μικρών παιδιών. Και αν γίνει παρατήρηση από δασκάλα αρχίζουν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο. Και αν άλλη στιγμή βρεθούν με γονείς πάνε και καρφώνουν τα κατορθώματα του συμμαθητή τους. Δεν λειτουργούν πια σαν ομάδα.

Κάποτε αν κάποιος έκανε ένα λάθος οι συμμαθητές δεν κάρφωναν. Ήταν θέμα τιμής. Αλλά εξηγούσαν στο παιδί το λάθος του και έτρωγαν πολλές φορές όλοι τιμωρία. Μόνο αν κατηγορούνταν κάποιος άδικα η ομάδα πίεζε τον αληθινό ένοχο να ομολογήσει. Να αναλάβει την ευθύνη αλλά στα μάτια τους να είναι σωστός. Πρέπει να δώσουμε το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας. Να επαινέσουμε αυτά που πράττουν το σωστό. Και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Έχω μαθητές που θα σηκωθούν για να καθίσει η δασκάλα ή μια συμμαθήτριά τους. Που συμπεριφέρονται ευγενικά στους μεγαλύτερους και θα τρέξουν να τους βοηθήσουν.  Που θα κάνουν και τα ειρωνικά πειράγματα αλλά με σεβασμό τόσο στους φίλους όσο και στους δασκάλους. Γιατί είναι έφηβοι όχι μαριονέτες. Θα κάνουν την αταξία και το λάθος αλλά θα καταλάβουν και την νουθεσία. Και εσύ μετά σαν ενήλικας όταν θα φύγουν θα χαμογελάσεις γιατί θα θυμηθείς τα δικά σου κατορθώματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

- Να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους.
- Να δίνουμε τη θέση μας με χαμόγελο στο λεωφορείο σε άτομα που την χρειάζονται περισσότερο.
- Να βοηθάμε κάποιον που το χρειάζεται.
- Να δίνουμε το παράδειγμα της ευγενικής συμπεριφοράς σαν γονείς.
-Να  δώσουμε λίγο από το χρόνο μας σαν δάσκαλοι και καθηγητές για να διαπλάσουμε όμορφες προσωπικότητες. Δεν αρκεί μόνο η μάθηση αν δεν έχεις πρώτα  φτιάξει τη συμπεριφορά του παιδιού.
- Να μην αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια άγρια και πολεμικά στον υπολογιστή σε μικρή ηλικία.
- Να μην επιτρέπουμε να βλέπουν παιδικά στην τηλεόραση που δεν έχουν τίποτα παραπάνω να τους προσφέρουν εκτός από ηλίθιες ατάκες, ανώριμες συμπεριφορές και εντάσεις.
- Να γράψουμε τα παιδιά μας σε δραστηριότητες που θα τους μάθουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό, την προσφορά και την συνεργασία.


Δεν είναι εύκολο να διαπλάθεις σωστές προσωπικότητες
 αλλά αξίζει τον κόπο.


8 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστησή μου όποτε θέλεις τα κείμενά σου είναι καλοδεχούμενα στο ιστολόγιό μου!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, απόλυτα διδακτική! Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ειρήνη μου!! Πράγματι η Μαρία το τοποθέτησε το θέμα πολύ σωστά!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο κείμενο! Αν και με στεναχωρεί από την άλλη με κάνει να θέλω να τα δώσω όλα στην ανατροφή των παιδιών μου. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να πράγματα να ήταν πάντα πιο θετικά. Σίγουρα προβληματίζει και θέλω να πιστεύω πως μας ωθεί να κάνουμε από μέρους μας ότι καλυτερότερο μπορούμε.

      Διαγραφή
  4. Μαρακι μου πολύ σωστά τα είπες. Τα περισσότερα νέα παιδιά δυστυχώς δεν έχουν παιδεία. Και σε αυτο φταίνε κατ'εμέ οι γονείς! Αν εγώ πχ δεν μάθω στο παιδί μου κανόνες σωστής συμπεριφοράς, πχ να σέβονται τους ηλικιωμενους, κλπ, μετά φταίει το παιδί που θα μεγαλώσει λάθος; Σίγουρα σε καποιες περιπτώσεις, αντιγράφουν συμπεριφορές φιλων τους, αλλά και εκεί πάλι στο χερι μας είναι να το διορθώσουμε αυτό.

    Κάλλη καλώς σε βρίσκω στο μπλογκοσπιτάκι σου! Είμαι η Δήμητρα που τα λέμε συχνά στο τσατ των mama colada:) Μιλούσα με τη Βέρα πριν στο τηλ και τη ρώτησα "Ποια ειναι η Kalli Kent που ταιριάζουν τα γούστα μας;;;" Χα χα χα
    (One, two...Freddy's coming for you)
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Δήμητρα!! χαχαχαχα Freddy's Nights ε;; Λοιπόν πραγματικά πρέπει να το οργανώσουμε αυτό!!
      Πολύ εύστοχα τα σχόλιά σου!! Χαίρομαι πολύ που με επισκέφθηκες στο μπλογκοσπιτάκι μου!!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.