Τσουρέκι Πασχαλινό!
Τσουρεκάκια κάνουμε σχεδόν κάθε χρόνο. Μπελαλίδικα αλλά μας αρέσουν πολύ! Σας βάζω την βασική συνταγή, την οποία κι εγώ την έχω δει από βιβλίο συνταγών, αλλά με μερικές παραλλαγές.
Λοιπόν, για περίπου 8 πλεξούδες, θα χρειαστούμε:
2 κιλά αλεύρι δυνατό
6 κουταλιές ξερή μαγιά
1 κούπα νερό χλιαρό
3 1/3 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο
1 κουταλιά αλεσμένη μαστίχα
2 βανίλιες σκόνη
-μπορείτε να βάλετε και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού-
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
Ξεκινάμε:
Σε ένα μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε την μαγιά. Ρίξτε αρκετό αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να πετύχετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα περιμένετε περίπου μισή ώρα.
Σε μια λεκάνη βάλτε την ζάχαρη και τα μυρωδικά και το αλάτι. Ρίξτε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τα αυγά και δουλέψτε ελαφριά το μείγμα με τα χέρια. Δηλαδή οι κινήσεις απαλές κι όχι μπουνιές.
Στην συνέχεια προσθέστε την μαγιά που έχει φουσκώσει και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια απαλά.
Ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις με την χούφτα δουλεύοντας με τα χέρια χωρίς να ζυμώνετε, αλλά σαν να το διπλώνεται, μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
Παίρνεται το ζεστό βούτυρο λίγο λίγο και ρίχνετε απάνω στην ζύμη. Διπλώνεται σιγά σιγά και απαλά την ζύμη ώσπου να τελειώσει το βούτυρο. Το βούτυρο που ρίχνεται κάθε φορά δεν θα απορροφηθεί τελείως μέχρι να ρίξετε το επόμενο.
Το μυστικό είναι κυρίως να μην κουράσετε την ζύμη. Σκεπάστε την ζύμη με ένα λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και τυλίξτε την σε κουβέρτα, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όσο φουσκώνει απορροφά και το υπόλοιπο βούτυρο. Θα περιμένετε περίπου 1 ώρα.
Τώρα, χωρίστε την σε μέρη -υπολογίστε πόσες πλεξούδες θέλετε δλδ σε 24 μέρη-, χωρίς να την ζυμώσετε ξανά. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε την ζύμη σε κορδόνια και κάντε τα πλεξούδες. Βάλτε τις σε ταψί φούρνου με λαδόχαρτο, σκεπάστε με πετσέτες και αφήστε τις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν. Θα περιμένετε περίπου 30 λεπτά.
Αλείψτε τις επιφάνειες με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό. Πασπαλίστε με φλύδες αμυγδάλου.
Ψήστε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας. Μην τα ψήσετε πολύ γιατί θα γίνουν στεγνά.
Εύχομαι να σας άρεσε η συνταγή και να την δοκιμάσετε! Καλό Πάσχα να έχουμε!
Λοιπόν, για περίπου 8 πλεξούδες, θα χρειαστούμε:
2 κιλά αλεύρι δυνατό
6 κουταλιές ξερή μαγιά
1 κούπα νερό χλιαρό
3 1/3 κούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο
1 κουταλιά αλεσμένη μαστίχα
2 βανίλιες σκόνη
-μπορείτε να βάλετε και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού-
1 κούπα καυτό γάλα
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 3/4 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
Ξεκινάμε:
Σε ένα μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε την μαγιά. Ρίξτε αρκετό αλεύρι και ανακατέψτε ώσπου να πετύχετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα περιμένετε περίπου μισή ώρα.
Σε μια λεκάνη βάλτε την ζάχαρη και τα μυρωδικά και το αλάτι. Ρίξτε το καυτό γάλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τα αυγά και δουλέψτε ελαφριά το μείγμα με τα χέρια. Δηλαδή οι κινήσεις απαλές κι όχι μπουνιές.
Στην συνέχεια προσθέστε την μαγιά που έχει φουσκώσει και δουλέψτε το μείγμα με τα χέρια απαλά.
Ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις με την χούφτα δουλεύοντας με τα χέρια χωρίς να ζυμώνετε, αλλά σαν να το διπλώνεται, μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
Παίρνεται το ζεστό βούτυρο λίγο λίγο και ρίχνετε απάνω στην ζύμη. Διπλώνεται σιγά σιγά και απαλά την ζύμη ώσπου να τελειώσει το βούτυρο. Το βούτυρο που ρίχνεται κάθε φορά δεν θα απορροφηθεί τελείως μέχρι να ρίξετε το επόμενο.
Το μυστικό είναι κυρίως να μην κουράσετε την ζύμη. Σκεπάστε την ζύμη με ένα λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη και τυλίξτε την σε κουβέρτα, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Όσο φουσκώνει απορροφά και το υπόλοιπο βούτυρο. Θα περιμένετε περίπου 1 ώρα.
Τώρα, χωρίστε την σε μέρη -υπολογίστε πόσες πλεξούδες θέλετε δλδ σε 24 μέρη-, χωρίς να την ζυμώσετε ξανά. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε την ζύμη σε κορδόνια και κάντε τα πλεξούδες. Βάλτε τις σε ταψί φούρνου με λαδόχαρτο, σκεπάστε με πετσέτες και αφήστε τις σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν. Θα περιμένετε περίπου 30 λεπτά.
Αλείψτε τις επιφάνειες με κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό. Πασπαλίστε με φλύδες αμυγδάλου.
Ψήστε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας. Μην τα ψήσετε πολύ γιατί θα γίνουν στεγνά.
Εύχομαι να σας άρεσε η συνταγή και να την δοκιμάσετε! Καλό Πάσχα να έχουμε!
θα τα φτιάξουμε κι εμείς λίαν συντόμως!!!! ευχαριστούμε Κάλλη!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τα φτιάξεις και να μου πεις εντυπώσεις!! Εγώ, επειδή μου αρέσουν τα μυρωδικά, έβαλα λίγο παραπάνω!!
ΔιαγραφήΤσουρεκάκια φτιάξαμε και εμείς πέρυσι και ήταν πρώτη φορά. Καλούτσικα βγήκαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος πάντως δεν το βλέπω, μάλλον στα έτοιμα θα το ρίξουμε :))
Δοκίμασε την συνταγή πάντως!! Βγαίνουν πολύ καλά!! Και πολύ νόστιμα!! Φυσικά και τα έτοιμα υπέροχα είναι... χαχαχα Καλέ να σου στείλω;; :)
Διαγραφήααααα αν είναι να αρχίσεις τα ντιλίβερι,είμαι κι εγώ εδώ κοπελιά!!!χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην στενοχωριέσαι κι έχω φροντίσει και για εσένα!!! (k)
Διαγραφή