Ενυδάτωση του οργανισμού μας το Καλοκαίρι, της Πένυ Δαμτζή, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αυτό καθιστά απαραίτητη την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας! 

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας, αρκεί να  λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 70-75% του σώματος μας είναι νερό. Τα κάθε κύτταρο μας ζει μέσα σε υδάτινο περιβάλλον και οι όλες αντιδράσεις του μεταβολισμού ολοκληρώνονται παρουσία νερού.

Ενυδάτωση του οργανισμού μας το Καλοκαίρι, της Πένυ Δαμτζή, διαιτολόγος-διατροφολόγος. Kalli's Blog


Αν χάσουμε πάρα πολλά υγρά (κυρίως μέσω του ιδρώτα) χωρίς να τα αναπληρώσουμε επαρκώς, η αφυδάτωση  δεν θα αργήσει να εμφανισθεί. Μπορεί να εκδηλωθεί ως αδυναμία, κόπωση, να προκαλέσει ζάλη, ναυτία, αυξημένη σύσπαση των μυών (κράμπες), έντονη δίψα. Μπορεί όμως να οδηγήσει και σε σοβαρότερες επιπλοκές..

1. Καρπούζι 

Αυτό το καταπληκτικό τροπικό φρούτο, περιέχει 92% νερό και είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, Β6, Β1 και C. Φάτε το σαν σνακ ή κυρίως γεύμα ή ακόμα και στην παραλία όπου η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αύξηση του ιδρώτα και προάγει την αφυδάτωση του οργανισμού.

2. Πεπόνι

Αυτό το νόστιμο φρούτο αποτελείται και αυτό από 90% νερό και περιέχει πολύ βιταμίνη C. Αντί να καταναλώσετε άλλα καλοκαιρινά φρούτα με λιγότερο ποσοστό νερού, το πεπόνι και το καρπούζι είναι η ιδανική λύσης ενυδάτωσης του οργανισμού.

3. Αγγούρι

Είτε σκέτο, είτε μέσα σε smoothies και σούπες, το αγγούρι είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο όσο καμία άλλη τροφή.

4. Ντομάτες

Η καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα είναι ιδανικό συνοδευτικό ή κυρίως γεύμα. Μια ώριμη ντομάτα περιέχει 95% νερό, ενώ είναι πλούσια σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

5. Σταφύλια

Τα σταφύλια περιέχουν 70 % νερό σε κάθε ρόγα, ενώ είναι μια άριστη πηγή της ρεσβερατρόλης, ενός αντιοξειδωτικού που μειώνει το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου. Περιέχουν επίσης  βιταμίνες B1, B2, B6, και Κ καθώς και κάλιο.

6. Κολοκυθάκια

Αυτό το ευπροσάρμοστο λαχανικό έχει 95% περιεκτικότητα σε νερό και είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα μπορείτε να καταναλώσετε σε διάφορες παρασκευές, ακόμα και ωμά! Επίσης, είναι μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α και C.

7. Γκρέιπφρουτ 

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε νερό (περίπου 90%), αυτό το εσπεριδοειδές είναι ιδανικό για να κρατήσει το σώμα σας ενυδατωμένο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες Α και C.

8. Ανάμικτη πράσινη σαλάτα 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν περίπου 92-95% νερό, γεγονός που τα καθιστά  από τις τοπ τροφές που βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού, δεδομένου ότι είναι επίσης και χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6, σίδηρο και κάλιο. Επιπρόσθετα περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και K, φυλλικό οξύ και μαγγανίου.

9. Σέλερι 

Όπως όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό περίπου 95,4%, έτσι και το σέλερι έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό αφού περιέχει άφθονο φυλλικό οξύ και βιταμίνες Α, C και Κ.

10.Ραπανάκια

Από τις πιο υγιεινές επιλογές που μπορείτε να κάνετε διατροφικά και μία από εκείνες που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι όσο λίγες άλλες τροφές λόγω τις περιεκτικότητας του σε νερό κατά 95,3%.


Δεν ξεχνάμε λοιπόν να πίνουμε αρκετό νερό και να τρεφόμαστε σωστά!!!


Πένυ Δαμτζή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.