Μύρισε ψωμάκι!

Στο σπίτι μας πλέον δεν αγοράζουμε ψωμάκι. Το φτιάχνουμε μόνοι μας! Για να ακριβολογώ, το φτιάχνει ο άντρας του σπιτιού. Μιας και είναι σεφ το ψωμάκι το παίζει στα δάχτυλα! 


Τα υλικά είναι απλά...

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
νερό όσο χρειαστεί

*Τιπ1: Σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη, χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Το κόλπο είναι η ζύμη να μην κολλάει, το μπωλ όπου θα ανακατεύουμε να μείνει καθαρό! Αφού λοιπόν έχουμε πετύχει την ζύμη, την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο. Στην συνέχεια την ξανά ζυμώνουμε μέσα στο ταψάκι που θα το ψήσουμε, αφού έχουμε βάλει λίγο λαδάκι στο πάτο. Αφήνουμε να φουσκώσει πάλι.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

**Τιπ2: Η θερμοκρασία του φούρνου δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Ο φούρνος μου είναι δυνατός. Έχοντάς τον προθερμάνει, τον βάζω στους 200 πάνω-κάτω. Έτσι το ψωμάκι ψήνεται ομοιόμορφα.

***Τιπ3: Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, δεν το αφήνουμε στο ταψάκι που είναι ζεστό. Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε ξύλινη επιφάνεια κατά προτίμηση σκεπασμένο με μία πετσέτα. Έτσι αποφεύγουμε την υγρασία.

****Τιπ4: Μπορείτε στην ζύμη να προσθέσετε μυρωδικά, όπως ρίγανη (είναι το αγαπημένο μου), ή ακόμη και βανίλια! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ελίτσες ψιλοκομμένες, ή και φετούλα. 

*****Τιπ5: Μπορείτε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε ψωμάκι με αλεύρι ολικής άλεσης που είναι και πιο υγιεινό! Εδώ προσοχή στις αναλογίες μόνο!


Τώρα γιατί εγώ δεν το πετυχαίνω ποτέ όπως ο σύζυγος, δεν ξέρω... Γι' αυτό και τον αφήνω να το κάνει εκείνος! Μου αρέσει πολύ όταν το σπίτι μυρίζει φρέσκο ψωμί! Όταν το αλείφουμε με βουτυράκι! Αφήστε που είναι και πιό οικονομικό και ξέρεις τι βάζεις στο ψωμάκι σου!

Καλημέρες :-)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.