Αφήστε τα παιδιά να ετοιμάσουν μόνα τους φαγητό!


Ναι, είπαμε, όχι υπερβολές. Ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του κάθε παιδιού! 


Στην κόρη μου, 5 ετών, αφήνω και αλείφει τις φρυγανιές με βούτυρο και βάζει μαρμελάδα με το κουταλάκι. Επίσης, μπορεί να καθαρίσει ένα καρότο με τον αποφλοιωτή. Με βοηθάει στο να φτιάξουμε τοστ βάζοντας τα υλικά, τυράκι - σαλαμάκι, ανάμεσα στα ψωμάκια. Συμμετέχει όταν πλάθουμε κουλουράκια. Πάντα με επίβλεψη! 

Αυτό που έχω δει είναι ότι το ευχαριστιέται! Το διασκεδάζει! Θα το φάει το φαγητό με περισσότερη όρεξη όταν ξέρει ότι έστω και λίγο έχει συμβάλει στην προετοιμασία του. Αρχίζει και βάζει την φαντασία της να δουλέψει και έχουμε φτάσει να κάνουμε και φατσούλες στα ψωμάκια κόβοντάς τα ή με την σάλτσα σχεδιάκια.

Αυτή την στιγμή που σας γράφω αυτό το ποστ, έχει πάρει 2 φρυγανιές, 1 κουτί μαρμελάδα, το βούτυρο, ένα κουτάλι, ένα μαχαίρι που δεν κόβει, και απλώνει πολύ προσεκτικά και κάθε χιλιοστό της φρυγανιάς με το βούτυρο! Ολόκληρη ιεροτελεστία λέμε!

Μερικές φορές βλέπω στην τηλεόραση το γνωστό junior master chef και αναρωτιέμαι εάν θα έστελνα εκεί το παιδί μου. Η απάντηση είναι όχι. Όχι επειδή θα φοβάμαι μήπως κοπεί (που έχουν κοπεί πολλά παιδάκια) ή καεί ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά επειδή δεν μου αρέσει η προβολή. Εσείς θα το αφήνατε;

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Πόσο χαίρομαι να βλέπω γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να "γίνονται αυτόνομα"...
    Να τα αφήνουν να ετοιμάζουν κάτι από το πρωινό τους...
    Είχα στην τάξη παιδί που δεν ήξερε να ξετυλίξει το τοστ από το αλουμινόχαρτο...
    Τώρα για το άλλο θέμα που θίγεις.
    Δε μου αρέσει αυτή η εκπομπή...Αν είχα παιδί δε θα το πήγαινα και έκανα και συζήτηση με τα παιδιά στην τάξη γιατί δεν είναι σωστό τα παιδιά να παίρνουν μέρος σε τέτοιες εκπομπές.
    Θεωρω λάθος να χρησιμοποιεις παιδια για να κάνει η εκπομπή σου νούμερα τηλεθέασης...
    Τα παιδια φανταζομαι θα κανουν ωρες σε ενα στουντιο χάνοντας χρόνο απο παιχνίδι, σχολείο και απο τους γονεις του...
    Δε ξερω αν παρεξηγηθω αλλα μια εκπομπη ειδα απο περιεργεια και είδα παιδάκια με ύφος ψωνισμένο.
    Μια μαθητρια μου παλια ειχε πάρει μέρος σε μια επιδειξη μοδας....Ειχε αλλαξει πολυ η συμπεριφορα της μεσα στην ταξη...Δενε ηθελε να κανει παρεα με ολα τα παιδια "εσυ εισαι χοντρη" "εσυ δε ξερεις να ντυνεσαι" Ενταξει εκει δε φταει η επιδειξη αλλα η σταση των γονιων φανταζομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άννα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Τα παιδιά θέλουν λίγη ανεξαρτησία και αυτονομία, αλλιώς όταν όλα δίνονται "έτοιμα" από εμάς τους γονείς τότε πως θα ανταπεξέλθουν στις μετέπειτα καταστάσεις; Μέσα από αυτό βλέπουν τί κάνουν σωστά και τί λάθος και ξέρουν ότι το έχουν κάνει αυτά! Έτσι μπορούν μέσα και από την δική μας καθοδήγηση να βελτιώνονται βρίσκοντας μόνα τους τον τρόπο. "Όχι μασημένη τροφή" δηλαδή!
    Στο άλλο που λέμε, νομίζω ότι παίζει καθοριστικό ρόλο η στάση των γονιών, σε συνδυασμό με την προσωπικότητα και του παιδιού. Ξέρουμε τα ελαττώματά του και τα προτερήματά του, σκοπός μας να βελτιώσουμε τα ελαττώματα και να αναδείξουμε τα προτερήματα κι όχι το ανάποδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.