Γκλεν Γκουλντ, ένα ρεσιτάλ πιάνου ...χωρίς χειροκρότημα!

10:03 π.μ.

"... όταν ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία για να ακούσει μια Kαντάτα του Μπαχ, θεωρεί ότι το χειροκρότημα θα καταστρέψει την ερμηνεία. Κι ωστόσο, το ίδιο βράδυ μπορεί να παρακολουθήσει την ίδια ερμηνεία σε μια αίθουσα συναυλιών και να δυσαρεστηθεί αν δεν το αφήσουν να χειροκροτήσει. Απλώς πρέπει κανείς να θέσει κανόνες στο κοινό. Αυτό είναι όλο".
Γκλεν Γκουλντ

Προσωπικά πάντοτε ήθελα να παρακολουθήσω μια συναυλία που στο τέλος, αντί για το συνηθισμένο εκκωφαντικό χειροκρότημα, θα υπήρχε - έστω για μερικά δευτερόλεπτα - απλώς σιωπή, ή μάλλον ο απόηχος, αυτό το κάτι μυστηριακό που δεν ακούγεται (εκτός αν σε λένε Πυθαγόρα), παρά μόνο βιώνεται. Έτσι κι ο Γκλεν Γκουλντ, ο οποίος μάλιστα ζήτησε κάποτε από το κοινό να μην χειροκροτήσει. 

Μεγάλη Τρίτη 26/04 στο Θέατρο Πόρτα, σας ζητάω να κάνετε το ίδιο, όχι για εκείνον (και φυσικά όχι για μένα) αλλά για τη μουσική· για να την αφήσουμε να φέρει επιτέλους εις πέρας την αποστολή της, και να μεταφέρει εμάς τους ακροατές, αλλά και τον ερμηνευτή, σε άλλες σφαίρες υψηλότερες, αγνότερες, ευγενέστερες. 

Σας ζητάω, ακόμα, να παραιτηθείτε από την ακατανίκητη επιθυμία να μάθετε το όνομα του ερμηνευτή και τα έργα που θα παίξει. Να είστε σίγουροι ότι θα νιώσετε απελευθερωμένοι (και επίσης ότι δεν θα μπορέσετε να τα βρείτε στο Google... αυτό κι αν είναι απελευθέρωση).

Λίγο πριν το ρεσιτάλ, στις 20.30, θα μιλήσω για τη ζωή και την τέχνη του Γκουλντ· για όλα εκείνα που τον κάνουν αληθινά μεγάλο, δηλαδή παράδειγμα προς μίμηση. 


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ηθική στήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, την οποία και ευχαριστώ!

Στέφανος Θεοδωρίδης,
Glenn Gould in Greece - Ο Γκλεν Γκουλντ στην Ελλάδα - Στέφανος Θεοδωρίδης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.