"Ο Μυστικός Κήπος" της Fransis Hodgson-Burnett


Με αφορμή μια σχολική εργασία για την κόρη μιας φίλης, βρήκα την ευκαιρία και "σκάλισα" την βιβλιοθήκη μου. Το όνειρό μου σας το έχω πει; Να έχω ένα βιβλιοπωλείο, γεμάτο σπάνιες εκδόσεις, όπου θα μπορεί ο κάθε ένας να διαβάσει τις εφημερίδες, τα βιβλία, να πιεί το καφεδάκι του, να γίνονται διάφορα διαδραστικά events! Ένα όνειρο που μπορεί να γίνει σε μια άλλη ζωή.

Έπεσα λοιπόν, απάνω σε αυτόν τον δικό μου θησαυρό, "Ο Μυστικός Κήπος" της Fransis Hodgson-Burnett. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου μυθιστορήματα. Οι σελίδες του είναι πλέον κιτρινισμένες και έχει αυτήν την ιδιαίτερη μυρωδιά του παλιού βιβλίου. Αρκετά ταλαιπωρημένο. Είναι από τους πολλούς λόγους που είμαι fan των έντυπων βιβλίων και όχι των e-books!

Πρέπει να το έχω διαβάσει αρκετές φορές μέχρι τώρα αλλά σκέφτομαι να το ξανά διαβάσω. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι του 1990.

Το μυθιστόρημα αυτό, θεωρείτε all-time-classic. Έχει παιχτεί πολλές φορές στο θέατρο, έχει γίνει ταινία στην μεγάλη οθόνη, έχει γίνει κινούμενα σχέδια.

"The Secret Garden" Trailer 1987


"The Secret Garden" Trailer 1993

The Secret Garden trailer for Hale Centre Theatre, Arizona (2012)

Ο Μυστικός Κήπος - Θέατρο Αμιράλ 2014-2015
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τόλη

Κινούμενα σχέδια

Η Fransis Hodgson-Burnett το έγραψε το 1909.
Η περίληψή του:
"Η μικρή κακομαθημένη και στριμμένη Μαίρη Λένοξ, μετά το θάνατο των γονιών της στην Ινδία, αναγκάζεται να πάει να μείνει στο αρχοντικό του θείου της στην Αγγλία. Ο θείος της είναι ένας μοναχικός παράξενος άνθρωπος, που προκαλεί φόβο. Το σπίτι του -ένας πύργος με εκατό κάμαρες- μοιάζει στοιχειωμένο. Παράξενοι θόρυβοι ακούγονται τις νύχτες και ταράζουν τον ύπνο της μικρής Μαίρης. Κάποια μέρα μαθαίνει τυχαία την ιστορία ενός μυστικού κήπου, που ο θείος της κλείδωσε την πόρτα του κι έθαψε το κλειδί για να μην μπει κανείς εκεί μέσα. Τι κήπος είναι αυτός; Γιατί ο κύριος Κρέιβεν τον κλείδωσε; Τι μπορεί να υπάρχει εκεί μέσα; Από τη στιγμή εκείνη θ αρχίσει να ψάχνει παντού, για να βρει την πόρτα του κήπου. Ένας κοκκινολαίμης θα τη βοηθήσει ν ανακαλύψει όχι μόνο την κρυμμένη πόρτα, αλλά και το σημείο όπου είναι θαμμένο το κλειδί. Τότε θ αρχίσουν να συμβαίνουν πράγματα θαυμαστά..."


"Ο Μυστικός Κήπος" είναι γεμάτο συμβολισμούς. 
Η ίδια η συγγραφέας είχε πει: 
«Μια απλή σκέψη έχει τέτοια δύναμη που ισοδυναμεί με μια ηλεκτρική μπαταρία. Είναι ικανή για το υπέρτατο καλό ή για το υπέρτατο κακό. Το να επιτρέψουμε σε μία αρνητική σκέψη να τρυπώσει στο μυαλό μας και να εγκατασταθεί για πολύ καιρό είναι σαν να επιτρέπουμε σε ένα σοβαρό μικρόβιο να εγκατασταθεί στο σώμα μας. Μπορεί να μη βγει ποτέ ξανά από τον οργανισμό μας όσο ζούμε».


Ένα βιβλίο που πιστεύω δεν πρέπει να λείπει από την παιδική βιβλιοθήκη. 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και σίγουρα θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.