Λεμονάκι...μυρωδάτο!!!


Λεμόνι


Το πιο αρωματικό και ευεργετικό εσπεριδοειδές, που υπάρχει στον κόσμο.
Το λεμόνι είναι τόσο γευστικό, παρά την οξύτητά του και τόσο μα τόσο χρήσιμο στον οργανισμό μας. 

Γεμάτο βιταμίνη C, τονώνει το ανοσοποιητικό μας,καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς, βοηθάει το συκώτι και το στομάχι,αποτοξινώνει τον οργανισμό μας και περιέχει πάρα πολλές αντικαρκινικές χημικές ενώσεις. Επίσης είναι ο καλύτερος σύμμαχος μας στο αδυνάτισμα, καθώς  βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φλούδα του λεμονιού περιέχει 10 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τον χυμό του!!!!! 
Γιαυτό εκμεταλλευτείτε τις φλούδες, όπως θα σας προτείνουμε και εμείς παρακάτω...
---------------------------------------------------------------------
Απαραίτητο σε κάθε σπίτι, τόσο στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, όσο και στην καθαριότητα και την κοσμετολογία!
Τόσο το ξύσμα ,όσο και ο χυμός του χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά ,γλυκά και ποτά.
Επίσης ο χυμός του σε συνδυασμό με μέλι ,νερό και κανέλα είναι ένα αρκετά δροσιστικό και αποτοξινωτικό ρόφημα!!!
 To λεμόνι καθαρίζει και λευκαίνει την επιδερμίδα,οπότε χρησιμοποιήστε το ως μάσκα ομορφιάς.



Μάσκα με λεμόνι
Ανακατέψτε τον χυμό  1/2 λεμονιού με 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι.Απλώστε στο δέρμα σας και αφήστε για 20'-25'. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό !
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαγορεύεται η χρήση της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Μάσκα για τα στίγματα
Ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα με μερικές σταγόνες λεμόνι μέχρι να γίνει μια πηχτή πάστα.Απλώστε στα σημεία που έχουν μαύρα στίγματα και αφήστε το να στεγνώσει. Έπειτα ξεβγάλτε με ζεστό νερό.Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!!!

Όσο για την καθαριότητα του σπιτιού(και όχι μόνο) μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερες χρήσεις του ευεργετικού λεμονιού!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρόσφατα μου έφεραν μια τεράστια τσάντα με λεμόνια,αράντιστα και βιολογικά από το χωριό! Αχ...δεν συγκρίνεται το άρωμά τους και η γεύση τους.
Τα λατρεύουμε οικογενειακώς ,οπότε είπα να τα αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο.



Καταρχήν κράτησα το ξύσμα όλων των λεμονιών για τα γλυκά και τα φαγητά μου,στην κατάψυξη. ΄Ετσι θα έχω ανά πάσα ώρα ξύσμα έτοιμο προς χρήση!
Κατόπιν ,πήρα τον χυμό τους...τον μισό τον έκανα παγάκια ώστε να το χρησιμοποιώ όποτε θέλω σε φαγητά ή γλυκά.




Με τον υπόλοιπο χυμό έφτιαξα υπέροχη λεμονάδα... το καλύτερο αναψυκτικό για το καλοκαίρι!!!

Σπιτική λεμονάδα

2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό 
2 ποτήρια χυμό λεμόνι
φλούδες λεμονιού

Βράζουμε μαζί το νερό με την ζάχαρη και τις φλούδες μέχρι να ''δέσει'' το μείγμα,περίπου 10' λεπτά. Όταν κρυώσει εντελώς αφαιρούμε τις φλούδες και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε μπουκάλι στο ψυγείο και όταν θέλουμε να πιούμε αραιώνουμε με δροσερό νεράκι!!!

----------------------------------------------------------------------------------- 

Έπειτα έκανα μαρμελάδα και μπορώ να σας πω ότι ενθουσιάστηκα!
Ήδη έχουμε καταναλώσει το μισό βάζο,χαχα


Μαρμελάδα λεμόνι

5 μεγάλα λεμόνια
300 γραμμάρια ζάχαρη
3 κούπες νερό
το ξύσμα από τα 2 λεμόνια




Πλένουμε τα λεμόνια καλά και παίρνουμε το ξύσμα από τα 2 λεμόνια. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια καθώς και την σάρκα από τα 2 που ξύσαμε. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και τις μεμβράνες(δεν τα πετάμε,αλλά τα βάζουμε σε τουλπάνι). Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα(λεμόνια ,ξύσμα και τουλπάνι) μαζί με τις 2 κούπες νερό και τα βράζουμε  λίγο για να ξεπικρίσουν . 
Αφού πετάξουμε το πρώτο νεράκι,ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα λεμόνια και το ξύσμα προσθέτουμε  την ζάχαρη και την 1 κούπα νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ''δέσει'' η μαρμελάδα μας.
Αφαιρούμε συνεχώς τον αφρό που δημιουργείται. Όταν είναι έτοιμη αφαιρούμε το τουλπάνι και τοποθετούμε κατευθείαν σε καθαρά και αποστειρωμένα βαζάκια.Κλείνουμε τα καπάκια και τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 

(* ίσως χρειαστεί παραπάνω ζάχαρη,ανάλογα με τα γούστα σας,εμένα μου αρέσει να νιώθω την οξύτητα του λεμονιού...)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Και η δημιουργικότητά μας δεν σταματά  εδώ....
Φτιάξαμε και γλυκό του κουταλιού!!!

Γλυκό κουταλιού λεμόνι

8 λεμόνια
1 κιλό ζάχαρη 
1 ποτήρι νερό
λίγο ξύσμα λεμονιού
και 2 κουταλάκια χυμό λεμόνι




Πρώτα ξύνουμε τα λεμόνια και έπειτα αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες . Χρειαζόμαστε το άσπρο μέρος γιαυτό προτιμήστε χοντρόφλουδα λεμόνια. 
Κόβουμε σε μπαστουνάκια και αν θέλουμε τα κάνουμε ρολάκια με την βοήθεια οδοντογλυφίδων(λίγο ταλαιπωρία αλλά αξίζει τον κόπο). 
Κατόπιν βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρόλα με νερό και τις ζεματάμε για να ξεπικρίσουν. Σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε για δεύτερη φορά την διαδικασία.
Έπειτα αφού ξανασουρώσουμε ,βάζουμε τις φλούδες σε ένα μπολ με κρύο νερό για μια τουλάχιστον ώρα. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες(αν έχουμε βάλει).
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε νερό και ζάχαρη να βράσουν σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λεμόνια ,τον χυμό και το ξύσμα.
Βράζουμε μέχρι να πήξει το σιρόπι μας,αφαιρώντας διαρκώς τον αφρό που σχηματίζεται.
Όταν το σιρόπι ''δέσει'' σβήνουμε την φωτιά και βάζουμε το γλυκό μας σε βαζάκια. 

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ....απολαμβάνουμε μαζί με μια δροσερή λεμονάδα!!!



Το συμπέρασμα από αυτή την ανάρτηση;;;;
Το μόνο που πετάμε από ένα λεμόνι είναι τα κουκούτσια!!!χαχαχα



5 σχόλια:

  1. Κάλλη,είσαι απίστευτη!!!!Έκανες τόσα πράγματα με ένα μόνο υλικό!!!Μπράβο σου!!!Να σε ρωτήσω,στην σπιτική λεμονάδα και στην μαρμελάδα που έφτιαξες ξέρεις αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με κάτι άλλόώστε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω φτιάξει πολλές φορές την λεμονάδα με φρουκτόζη και βγήκε εξίσου υπέροχη...πιστεύω το ίδιο θα ισχύει και για την μαρμελάδα!!!Μα δεν είναι εκπληκτικό,πόσα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με ένα υλικό που μας χαρίζει απλόχερα η φύση;;;

      Διαγραφή
    2. Φαντασία και όρεξη να υπάρχει και όλα γίνονται!!!Σε ευχαριστω πολύ Ρούλα για την πρόταση!!!

      Διαγραφή
  2. δεν είναι φανταστικό υλικό για δημιουργία το λεμόνι; Και το ομορφα που μυρίζει ο χωρος όταν φτιάχνουμε γλυκά και ροφήματα. Σου εχω μια προσκληση. Δοκίμασε να φτιάξεις και limoncello (αν εχεις ακόμα λεμόνια). Θα βρεις την συνταγή μου εδω http://beautyharmonyblog.blogspot.gr/2015/05/limoncello-diy-easy-limoncello.html περιμένω τα σχολιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά το λεμόνι είναι από τα αγαπημένα μου υλικά και δεν το αλλάζω με τίποτα!! Λιμοντσέλο κάνω κάθε χρόνο!! Πάω να δω την συνταγή σου!!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.