Ταχινόψωμο
Ταχινόψωμο
Τον τελευταίο καιρό, έχει γεμίσει το διαδίκτυο με φωτογραφίες και συνταγές για μερεντόψωμο... ναι, ναι...αυτό το θεϊκό γλυκό ψωμάκι σε σχήμα αστεριού με λαχταριστή γέμιση πραλίνας!!!!!
Σαφώς και το δοκιμάσαμε κι εμείς...και εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Προσθέσαμε βέβαια στην γέμιση τριμμένο μπισκότο και τριμμένο φουντούκι.
Όμως,είμαστε ανήσυχα πνεύματα και άκρως δημιουργικά,οπότε είπαμε να πάμε το μερεντόψωμο ένα βήμα πιο πέρα.
Φτιάξαμε λοιπόν ..την νηστίσιμη εκδοχή του,το ταχινόψωμο!!!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι
80 ml νερό
100 ml χυμό πορτοκάλι
50 γρ. ζάχαρη άχνη(ή φρουκτόζη για όσους προσέχουν)
80 γρ. μαργαρίνη
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 βαζάκι ταχίνι με κακάο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ,ανακατεύουμε το αλεύρι,την μαγιά την ζάχαρη.Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το νεράκι με την μαργαρίνη (ή όποιο άλλο φυτικό μαγειρικό λίπος θέλουμε)και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το αλεύρι.Ανακατεύουμε καλά,προσθέτοντας το αλάτι και τον χυμό του πορτοκαλιού.Ζυμώνουμε καλά ,πλάθουμε σε μια μπάλα και αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για 1 περίπου ώρα,σκεπασμένο καλά σε ζεστό μέρος. Έπειτα ,το χωρίζουμε σε 4 μέρη,τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλά φύλλα.Σε ένα ταψί,στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο της ζύμης.Αλείφουμε με το ταχίνι μας και μετά βάζουμε από πάνω το επόμενο φύλλο. Σε αυτό το σημείο,αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο φουντούκι ή άλλους ξηρούς καρπούς. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία,μέχρι να βάλουμε και το τέταρτο φύλλο.
Τέλος κόβουμε σε ακτίνες ,και διπλώνουμε ανά δυο ,όπως ακριβώς και στο μερεντόψωμο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 /2 ωρίτσα!
Ένα θα σας πω...ο γιος μου το τσάκισε!
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε...
Γιατί και η νηστεία ,έχει τις λιχουδιές της
φαίνεται υπέροχο και ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήσίγουρα θα την φτιάξουμε, τα παιδιά είδαν την φωτο και ενθουσιάστηκαν
Αλεξία
Δοκίμασέ το Αλεξία και αναμένουμε τις εντυπώσεις σου!είμαι σίγουρη πως τα παιδάκια σου,θα το λατρέψουν.Είναι πολύ θρεπτικό και υγιεινό,και μια ωραία πρόταση για το κολατσιό του σχολείου!!!
ΔιαγραφήΤο φτιάξαμ σήμερα και έγινε φανταστικό!
Διαγραφήη εμφάνισή του εντυπωσίασε τα παιδιά και η γεύση του είναι υπέροχη.
Μάλιστα, έκανα μια μικρή τροποπόιηση, για να είναι αλάδωτο και να μπορούν να το γευτούν και όσοι νηστεύουν χωρίς λάδι.
Ευχαριστούμε και πάλι!
(θα μπορούσα να δημοσιεύσω την "τροποποιημένη" συνταγή μας στο μπλογκ μου,φυσικά με αναφορά στην δική σας σελίδα;)
Καλησπέρα Αλεξία! Πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε!!! Γιατί όμως έκανες τροποποίηση με λάδι; Η μαργαρίνη είναι φυτική, νηστίσιμη. Σε ευχαριστώ πολύ που ρώτησες! Ναι μπορείς να μεταφέρεις μέρος του κειμένου και το υπόλοιπο παραπομπή στο post μας. Στείλε μας το link όταν το κάνεις. Σε ευχαριστούμε πολύ!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Κάλλη μου!
Διαγραφήαφαίρεσα την μαργαρίνη και την αντικατέστησα με χυμό πορτοκαλιού, γιατί κάποιοι που νηστεύουν αλάδωτο δεν την τρώνε...
Θα κάνω σύντομα την ανάρτηση και θα σας στείλω το λινκ.
Σας ευχαριστούμε και πάλι!
καλημέρα!
Διαγραφήέτοιμη η ανάρτησή μας- και για νηστίσιμο μερεντόψωμο, με μια συνταγή για νηστίσιμη μερέντα, που την έχουμε φτιάξει και είναι νοστιμότατη
σας ευχαριστούμε και πάλι!
https://momyof6.wordpress.com/2015/03/11/%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%BF-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF/
Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση και την παραπομπή!! Πάρα πολύ ωραία ιδέα για σπιτική νηστίσιμη μερέντα!! Κάτι μου λέει ότι θα γίνει μέρος της καθημερινότητας το ψωμί αυτό!!
ΔιαγραφήΜμμμ με ταχίνι ε? Ωραία και ταυτόχρονα θρεπτική ιδέα για τις δύσκολες ώρες! Και νηστίσιμο...super! Ευχαριστούμε πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ το και δεν θα χάσεις...promise!
ΔιαγραφήΜετά το μερεντόψωμο ήρθε το ταχινόψωμο. Απίθανη ιδέα και θα το δοκιμάσω όπως και δήποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας εχω μισο βαζακι ταχινι,γινεται να λιωσω σε μπεν μαρι σοκολατα κουβερτουρα να συμληρωσω το βαζακι κι αν ναι ποση κουβερτουρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα, αν και δεν έχω επιχειρήσει να το φτιάξω έτσι,πιστεύω πως η κουβερτούρα ίσως σφίξει όταν κρυώσει. Νομίζω αν βάλεις κακάο σκόνη και το ζεστάνεις λίγο θα είναι καλύτερο. Και πάλι σου απαντώ χωρίς να το έχω δοκιμάσει στην πράξη... θα χαρώ πολύ όμως να μας πεις εσύ όποιον τρόπο δοκιμάσεις! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
Διαγραφή