Πατάτες ροδέλες στην φόρμα
Αυτόν τον τρόπο παρασκευής τον είχα πετύχει σε ένα βιντεάκι με διαφορετικά υλικά, εκτός από τις πατάτες, που έλεγε πως ήταν πολύ εύκολη διαδικασία... Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθώ να το φτιάξω! Σαφώς καλύτερο από την πρώτη φορά (σκέτη αποτυχία ήταν, δεν έμεινε στο σχήμα της φόρμας)! Οπότε είπα να σας την παρουσιάσω...
Ουσιαστικά είναι πατάτες σε ροδέλες με τυριά και αλλαντικά, σε στρώσεις. Αλλά για να πετύχει και να μείνει στην φόρμα και να μην διαλύσει θέλει κάποιες λεπτομέρειες να προσέξουμε.
Οι ροδέλες θα πρέπει όσο γίνεται να έχουν ίδιο πάχος, γενικά να είναι ομοιόμορφες. Αυτό θα βοηθήσει στις στρώσεις και κατ'επέκταση στο να είναι πιο 'στιβαρό' ώστε να μείνει στην θέση του!
Χρησιμοποίησα περίπου 1 κιλό πατάτες, σε ροδέλες, στο φούρνο με λαδάκι, αλάτι και ρίγανη.
Αντί τηγανιτές, οι πατάτες στο φούρνο γίνονται πιο ελαφριές.
Στη συνέχεια πήρα αποσπώμενη φόρμα κέικ, μακρόστενη. Μπορείτε να δοκιμάσετε και σε στρογγυλή. Βουτύρωσα καλά τα τοιχώματα και την βάση.
Απλώνεις μία στρώση πατάτες στην βάση και τοποθετείς και στα πλαϊνά.
Βάζεις μία στρώση φέτες αλλαντικό, χρησιμοποίησα γαλοπούλα καπνιστή.
Βάζεις μία στρώση τριμμένο τυρί (μην το τσιγκουνευτείτε), χρησιμοποίησα καπνιστό.
Τώρα, έχω ετοιμάσει από πριν σε μπολ ένα μείγμα με 4 αυγά, 1 κεσεδάκι γιαούρτι και μουστάρδα (περίπου 3 κουταλιές της σούπας). Τα έχω χτυπήσει πολύ καλά όλα μαζί.
Με αυτό το μείγμα, περιχύνω πάνω από το τριμμένο τυρί 2 κουτάλες της σούπας.
Ακολουθώ την ίδια διαδικασία για τις στρώσεις με την παραπάνω σειρά,
πατάτες-αλλαντικό σε φέτα-τυρί τριμμένο-μείγμα αυγών,
μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες ή μέχρι να φτάσουμε στο χείλος της φόρμας.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού σερβίρουμε.
Κόβοντάς το, παρατήρησα ότι δεν έχω πετύχει ακόμη την ομοιομορφία που θέλω,
και πως χρειάζονταν λίγες ακόμη για 1 στρώση ακόμη, ώστε να γεμίσει μέχρι απάνω η φόρμα.
Παρόλα αυτά... όπως είπα και στην αρχή, είναι πιο πετυχημένη αυτή η προσπάθεια από την πρώτη φορά.
Σερβίρισα με σαλάτα λάχανο, καρότο, ελιές, παντζάρι, βαλσάμικο κρέμα.
Στα παιδιά άρεσε...το ζητούμενο στην όλη υπόθεση άλλωστε, σωστά;
Σκέφτομαι πως ίσως η μπεσαμέλ θα ήταν μια καλή εναλλακτική αντί των αυγών.
Τι λέτε κι εσείς;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Your comments make me smile :-)