Καλλιερήστε στο μπαλκόνι σας!

Όλο και αυξάνετε τελευταία η καλλιέργια στα μπαλκόνια. Πως θα μου πείτε τώρα... Παρακάτω θα δείτε δύο τρόπους καλλιτέργιας, ο ένας για μανιτάρια και ο άλλος για πατάτες. Εύκολα, οικονομικά και πολύ πρακτικά! Τα μανιτάρια τα έχει δοκιμάσει φίλος μου και δεν προλαβαίνει να τρώει. Τις πατάτες ακόμη δεν έχω βρει κάποιον που να τις έχει δοκιμάσει, αλλά σίγουρα, όπως λέει και το άρθρο, δεν βγάζει την παραγωγή του χρόνου.

Δείτε και μόνοι σας:

Καλλιέργια πατάτας

Δεν  μπορούμε να αρνηθούμε πως η φύτευση απ’ ευθείας στην γη παράγει περισσότερη πατάτα ανά σπόρο. Προϋποθέτει σκάψιμο, γέμισμα, σκάλισμα και πάλι γέμισμα για να βγάλει κάποιος μια καλή σοδειά. Ένας σπόρος πατάτας μπορεί να δώσει από 1 έως 4 κιλά πατάτας με την ανάλογη φροντίδα (και ανάλογα τον σπόρο βέβαια).
Τι γίνεται όμως αν κάποιος ζει στην πόλη και έχει χώρο στην βεράντα του, θα μπορούσε να φυτέψει πατάτες; Εάν μπορεί να παρέχει ηλιοφάνεια 5-6 ωρών την ημέρα, ναι, μπορεί. Μπορεί να φυτέψει πατάτες  χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μεγάλο δοχείο, παλιά σακιά αδιάβροχα ,μεγάλες πλαστικές σακούλες, παλιούς σκουπιδοτενεκέδες μέχρι και πλαστικό βαρέλι.Τα λάστιχα αυτοκινήτων δεν ενδείκνυνται λόγω του ότι οι πατάτες απορροφάνε τα βαριά μέταλλα όπως το κάδμιο.
Αν αποφασίσετε να φυτέψετε σε σάκους προσέξτε τι προϋπήρχε μέσα στο σακί. Μπορείτε να τα γυρίσετε μέσα έξω και ξεβγάλετε τα καλά.

Δεν λέμε πως θα βγάλετε την σοδειά της χρονιάς αλλά έστω και μια μικρή ποσότητα να βγάλετε δεν είναι καθόλου κακό. Άσε που θα είναι οι πιο νόστιμες που θα έχετε φάει ποτέ. Μπορείτε να βάλετε τα παιδιά σας να το αναλάβουν (εννοείται πως ελέγχετε με τρόπο και χάρη). Ιδιαίτερα τα μικρά θα το χαρούν πολύ. Μην πάτε να ξοδευτείτε σε δοχεία. Σαν αρχή βολευτείτε με ότι έχετε ίσα ίσα να δοκιμάσετε για πρώτη φορά. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να σε πιάνει ενθουσιασμός.
-υπάρχουν σχετικά βίντεο που μπορείτε να δείτε στην σελίδα εδώ , αλλά και  να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο-

Καλλιέργια Μανιταριών




Χωρίς την ανάγκη απόκτησης ειδικού εξοπλισμού και με μοναδικό κόστος την αγορά υποστρωμάτων πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τα μανιτάρια, μπορεί κάποιος να στήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό τη διάθεση τους στο εμπόριο, ακόμα και απευθείας σε επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ξεκινώντας με μικρά βήματα, υποστρώματα παραδείγματος χάριν για έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα φθάνουν να παράγουν μέσα σε διάστημα 10-12 εβδομάδων 125 κιλά μανιτάρια, σύμφωνα με εξειδικευμένους γεωπόνους της εταιρείας «μανιτάρια Δίρφυς».
Το υπόστρωμα κυκλοφορεί σε δύο τύπους. Ο ένας τύπος είναι το «σπαρμένο υπόστρωμα» και αφορά το υπόστρωμα εκείνο που είναι ο σπόρος του μανιταριού απλά ενσωματωμένος στο εσωτερικό του και ο άλλος τύπος εκείνος όπου ο σπόρος έχει αναπτυχθεί στο υπόστρωμα, έχει διανύσει δηλαδή την περίοδο της επώασης και λέγεται «επωασμένο».

-διαβάστε περισσότερα εδώ-


Λοιπόν, εμείς λέμε να δοκιμάσουμε της καλλιέργιας μανιταριών. Τρώμε πολύ τα μανιτάρια και χώρος υπάρχει. Το κόστος είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με την παραγωγή. Θα σας πω νεότερα στο προσεχές μέλλον. :-)

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα!Πραγματικά θα εκπλαγείς με τα μανιτάρια, εγώ αγόρασα για τις ανηψιές μου αυτά τα κιτ για παιδιά και πραγματικά οι ποσότητες είναι υπερ αρκετές! Όσο για πατάτες έβαλε ο γαμπρός μου σε σακιά, και περιμένουμε..
    Αν σε ενδιαφέρει δες εδώ http://mamafromgreece.blogspot.com/2012/02/how-to-grow-my-first-potatoes.html και εδώ http://mamafromgreece.blogspot.com/2012/01/gardening-with-kids-small-mushroom.html

    καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ που τα είχα ξανά δει! ! ! Ευχαριστώ !!!!! Αναμένω τα νέα της σοδιάς πατάτας!!! Το κιτ από που το αγόρασες; Πάω να δω τις αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.