Κάνουμε παιχνίδι τις δουλειές του σπιτιού!


Τι γίνεται όταν έχεις δύο μικρά πιτσιρίκια και ένα σπίτι  να συμμαζέψεις; Ο κακός χαμός σας λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Αυτό συνέβαινε μέχρι που άλλαξα τρόπο αντιμετώπισης. 

Δηλαδή, μέχρι προσφάτως προσπαθούσα να τα έχω απασχολημένα σε κάποιο παιχνίδι, σε κάποιο κινούμενο σχέδιο στην τηλεόραση κλπ. Κάτι τι οποίο δεν έπιανε και ήταν συνεχώς από πίσω μου. Το αποτέλεσμα να τα πηγαίνω πίσω να απασχοληθούν με την δραστηριότητα, οι δουλειές πηγαίνανε πίσω και τα νεύρα τσατάλια. Τέλος όλα αυτά όμως!

Πλέον άλλαξα τακτική και όλοι συμβάλουμε στις δουλειές του σπιτιού, ο κάθε ένας όπου μπορεί. 

Όταν η μαμά θα απλώνει ή θα σιδερώνει, τα πιτσιρίκια θα 'καθαρίζουν' τα τζάμια και τους καθρέφτες. 


Κάποιο από τα μεγαλύτερα παιδιά, θα αναλάβει να βάλει στο πλυντήριο πιάτων τα πιάτα. 

Όταν η μαμά θα σκουπίζει και θα σφουγγαρίζει, τα πιτσιρίκια φροντίζουν να έχουν μαζέψει τα παιχνίδια από το πάτωμα για να μην τα ρουφήξει η σκούπα. 

Όταν είναι ώρα να μαγειρέψουμε, η μαμά θα πλύνει και θα κόψει τα λαχανικά και τα πιτσιρίκια το κάθε ένα με την σειρά, θα προσθέσει τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, την σάλτσα και το νερό, πάντα με την καθοδήγηση της μαμάς.


Με αυτό τον τρόπο και οι δουλειές του σπιτιού γίνονται εύκολα, χωρίς νεύρα και πιο γρήγορα, αλλά και τα πιτσιρίκια διασκεδάζουν. Τώρα το πόσο καλά μπορεί να γίνουν τα τζάμια ...είναι ένα άλλο θέμα... 

Πάντα θα υπάρχει επιβράβευση για όλα τα παιδιά που συνέβαλαν στις δουλειές. Έτσι υπάρχει και ένα επιπλέον κίνητρο.

Όλα γίνονται πιο εύκολα όταν μαθαίνουμε στα παιδιά να αναλαμβάνουν εκείνη την στιγμή που γίνεται κάτι, να τακτοποιείτε. Δηλαδή, να πετάνε τα σκουπιδάκια στον κάδο απορριμάτων που υπάρχει στην κουζίνα. Να καθαρίζουν με μία πετσετούλα εάν τους έπεσε λίγο νερό στο τραπέζι. Απλά πραγματάκια που μπορούν να κάνουν τα παιδάκια. 

Τους αρέσει να κάνουν πράγματα μόνα τους γιατί έτσι νοιώθουν και όμορφα, χρήσιμα και ανεξάρτητα! Με την μέθοδο του παιχνιδιού απλά δεν αισθάνονται βαρεμάρα, υποχρέωση και ανία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.