Άγιος Δημήτριος, πολιούχος Θεσσαλονίκης

Πολύ καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες σήμερα! Δημητρούλες και Δημήτρηδες έχουν την τιμητική τους όπως και η αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη, μιας κι ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος της πόλης!

Άγιος Δημήτριος, που γεννήθηκε περί το 280-284 μ.Χ. και πέθανε πιθανότατα το 306 στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί έναν από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Ο Δημήτριος ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Aνελίχθηκε στις βαθμίδες του ρωμαϊκού στρατού με αποτέλεσμα σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ως αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε Χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303, διότι αγνόησε το διάταγμα του αυτοκράτορα Διοκλητιανού «περί αρνήσεως του χριστιανισμού». Μάλιστα λίγο νωρίτερα είχε ιδρύσει κύκλο νέων προς μελέτη της Αγίας Γραφής.
Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα «κατασφραγίσας το μέτωπο αυτού δια του σταυρού», να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο «μεγέθει σώματος και ρώμη τους κατ΄ αυτόν υπεβάλλων». Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό που παρευρίσκετο στο στάδιο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά («λόγχη τρωθείς την πλευράν»)."

Για το σπίτι μας σήμερα είναι διπλή εορτή. Γιορτάζει η αγαπημένη μου γιαγιά Δήμητρα, εμείς όμως την φωνάζουμε γιαγιά Μιμή! Και έχει γενέθλια η μαμά μου! Οπότε καταλαβαίνεται ...τούρτα, γλυκά, λουλούδια!

Επίσης σήμερα γιορτάζει ο γιος της Ρούλας μας!! Να τον χαίρεσαι το γιο σου και ότι επιθυμεί να βγει πραγματικότητα!! Γερά μυαλά όπως λέω και υγεία πάνω από όλα!! Να του δώσεις πολλά φιλιά από όλους μας!!
Να χαίρεστε όσους εορτάζουν σήμερα και να μην τους ξεχάσετε. Το πιο πιο αληθινό, όσο μικρό κι αν είναι, είναι ότι καλυτερότερο!



8 σχόλια:

  1. Μεγάλη γιορτή σήμερα.Να τις χαίρεσαι και τις δυο Κάλλη μου και να είσαστε πάντα αγαπημένες και ενωμένες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Ρουλίτσα ασυγχώρητη είμαι!! Διορθώνω το post τάχηστα!! Πρέπει να συμπληρώσω και το γιό σου!! Να τον χαίρεσαι το παλικάρι σου και ότι επιθυμεί!!!

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά να τις χαίρεσαι!! Γιαγιά και μαμά μαζί τι όμορφο!!
    Πολλές ευχές και για το αγόρι της Ρούλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ!! Να 'σαι καλά για τις ευχές!! Αυτές οι 2πλες γιορτές και 3πλες που έχουμε πολύ μου αρέσουν!!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.