Τα οφέλη από τα ζώα συντροφιάς, της Άννας Δημητριάδου

Υπάρχουν σημαντικά σωματικά πλεονεκτήματα από τη φροντίδα ενός κατοικίδιου. Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου θα ωφεληθεί από την άσκηση που αναγκαστικά κάνει ενώ βγάζει βόλτα το σκύλο του. Ακόμη όμως και το παιχνίδι με το κατοικίδιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και να βοηθήσει στο να ηρεμήσει ο ιδιοκτήτης του κατοικίδιου μετά από μία ημέρα σκληρής δουλειάς.

Τα κατοικίδια επίσης προσφέρουν ωραία θέματα για την αρχή μίας συζήτησης και το να συζητάς για αυτά είναι συνήθως μία ασφαλής και ουδέτερη ζώνη όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Υπάρχουν αποδείξεις που δηλώνουν πως οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πολύ πιο πιθανό να μιλάνε μεταξύ τους, παρά οι άνθρωποι που δεν έχουν σκυλιά. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, αυτός ο δεσμός που μοιράζονται μεταξύ τους οι ιδιοκτήτες σκύλων, έχει οδηγήσει σε μακροχρόνιες φιλίες.

Ένα ακόμη ψυχολογικό πλεονέκτημα είναι ότι τα κατοικίδια, ιδιαίτερα οι σκύλοι και οι γάτες, επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες τους να εκφράσουν ελεύθερα, κάτι που μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτο πάντα από τους ανθρώπους. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι ιδιαίτερα έξυπνα ζώα στο να ερμηνεύουν τη διάθεση των ιδιοκτητών τους και να πράττουν ανάλογα ώστε να τους ευχαριστήσουν.

Το θέμα των σχέσεων ανθρώπου – ζώου έχει γίνει πρόσφατα το επίκεντρο σοβαρών επιστημονικών μελετών και ερευνών. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες τα κατοικίδια μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Στην περίπτωση των παιδιών και στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων.



**Το κείμενο είναι ένα μέρος από την πτυχιακή εργασία της Άννας Δημητριάδου! Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ που το μοιράστηκες μαζί μας!

1 σχόλιο:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.