Σαλαμίνα, Απόδραση κοντά στην Αθήνα

Αυτό το νησί έχει συνδυαστεί άμεσα με τα παιδικά μου χρόνια. Πόσα Καλοκαίρια ξενοιασιάς από την ημέρα που έκλειναν τα σχολεία μέχρι μία ημέρα πριν ανοίξουν! Είναι σπίτι μου, είναι το καταφύγιό μου και έχω τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις! Είναι τόσο όμορφο που τώρα πάω μαζί με τα παιδάκια μου και γνωρίζουν τον τόπο μου!



Η Σαλαμίνα, είναι ένα νησί πολύ κοντά στην Αθήνα, με πολλές επιλογές για εξορμήσεις και ιστορία! Οι περισσότεροι ίσως να μην γνωρίζουν τα σημεία ενδιαφέροντος για αυτό και αποφάσισα να κάνουμε ένα αφιέρωμα.


Στην Σαλαμίνα μπορούμε να πάμε με καραβάκι ή ferry από το Πέραμα, τον Πειραιά, ή την Ν. Πέραμο.
Πιο γνωστή για τον Ναύσταθμο αλλά και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480π.Χ. Τα ενδιαφέροντα όμως δεν σταματάνε εδώ.

Σπίτι Άγγελου Σικελιανού, στην Φανερωμένη
Τύμβος Σαλαμινομάχων, Κυνοσούρα
Μονή Φανερωμένης
Ο τάφος του Καραϊσκάκη στον Αγ. Δημήτριο
Ναύσταθμος
Σπήλαιο Ευρυπίδη

Η Σαλαμίνα είναι η πατρίδα του ομηρικού βασιλιά Αίαντα του Τελαμώνιου και του τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Έγινε διεθνώς γνωστή από την ομώνυμη Ναυμαχία που συνέβη το 480 π.Χ., ανάμεσα στους Έλληνες και στην Περσική Αυτοκρατορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η νίκη των Ελλήνων και το οριστικό τέλος στα σχέδια των Περσών να εξαπλωθούν στην Ευρώπη. Στην Σαλαμίνα ο μεγάλος νεοέλληνας ποιητής Άγγελος Σικελιανός έμεινε σε ένα σπιτάκι από το 1933 έως το 1950, απέναντι από το Μοναστήρι της Φανερωμένης. Ο θρυλικός αγωνιστής της Ελληνικής ΕπανάστασηςΓεώργιος Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στην παραλία της Σαλαμίνας, προστάτης του ήταν ο Άγιος Δημήτρης γι' αυτό και τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στο νησί. Στις ΒΑ. ακτές της νήσου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας.
Το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Σαλαμίνος στεγάζεται τα τελευταία χρόνια στο Νέο Δημαρχείο.

Αρχαίο Θέατρο Σαλαμίνας
Φτάνουν οι ξεναγήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος όμως ...πάμε να δούμε παραλίες! Που έχει και πολλές και διαφορετικές! Και για όσους τους αρέσει η άμμος, και για όσους τους αρέσει το βοτσαλάκι! Είναι εύκολα προσβάσιμες με αυτοκίνητο ή τα ΚΤΕΛ του δήμου.
Ξεχωρίσαμε στο Νότιο τμήμα του νησιού: Αιάντιο, Κανάκια, Κολώνες, Περιστέρια, Αίας Κλάμπ, Γιάλα, Σελίνια.
Στο Βόρειο τμήμα του νησιού: Ψιλή Άμμος, Ρέστη, Ηλιακτή, Αγ. Γιώργης, Βασιλικά, Μπλε Λιμανάκι.
Πολλές είναι και οργανωμένες, με ξαπλώστρες, καφετέριες και ταβερνάκια με φρέσκα ψάρια και μεζέδες!
Μπατσί

Κακή Βίγλα

Αιάντιο
Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού και σίγουρα μια επιλογή πολύ κοντά για εκδρομές ακόμη και μονοήμερες. Επισκεφτείτε για περισσότερες πληροφορίες το site της Σαλαμίνας salamina.gr


4 σχόλια:

  1. Υπέροχο αφιέρωμα! Αγαπημένη Σαλαμίνα! Κάποτε, πιο μικρή πήγαινα συχνά! Να όμως μια ευκαιρία! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις αρκετό καιρό να πας, θα την δεις πολύ αλλαγμένη!! Προς το καλύτερο!!

      Διαγραφή
  2. Λατρεύω την Σαλαμίνα μιας και είναι ο τόπος καταγωγής της μαμάς μου.Μικρότερη πήγαινα κάθε ΣΚ και κάθε αργία τώρα όμως πιο σπάνια αλλά πάντα στο πανηγύρι της Παναγίας της Φανερωμένης στις 23/8.Είναι υπέροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά το πανηγύρι της Φανερωμένης είναι σταθμός! Κάθε φορά που ερχόταν εκείνη η ημέρα σαν παιδί, σκεφτόμουν τι θα χαζέψω στους πάγκους και πόσο όμορφη θα έχουν στολίσει την εικόνα της Παναγίας! Μετά...το τέλος του Καλοκαιριού μου φαινόταν πιο κοντά!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.