"γνώθι σαυτόν"

Pablo Picaso: Η γυναίκα μπροστά στον καθρέφτη
Κάτι που άργησα να μάθω ... και για αυτό πάντα ταλαιπωρούσα τον εαυτό μου και του φερόμουν πολύ σκληρά, το ομολογώ. Σε έναν κόσμο με τόση ποικιλομορφία και διαφορετικότητα, είναι αδύνατον να ευχαριστήσεις τους πάντες. Κι όμως, αυτό προσπαθούσα, να ευχαριστώ τους πάντες για να μην τους κακοκαρδίσω, για να είμαι σε όλους ευχάριστη και αποδεκτή. Μόνο που ξέχασα τον εαυτό μου.


Κάπου στην πορεία χάνεις τον εαυτό σου ή δεν τον γνωρίζεις πραγματικά ποτέ. Χάνεσαι στα θέλω και στις επιλογές των άλλων. Μόνο που η ζωή σου είναι μόνο δική σου και κανενός άλλου. Και αυτό ισχύει για τον καθένα από εμάς.

Ένας φιλόσοφος έχει πει, πως αυτό που προβάλεις, προσελκύεις κι όλας.
Άρα, εάν είσαι κακοδιάθετος, κακοπροαίρετος, όλα θα πηγαίνουν στραβά και θα προκαλείς τους άλλους να είναι αρνητικοί απέναντί σου.
Αντίθετα, εάν είσαι καλοδιάθετος, καλοπροαίρετος, όλα θα είναι πολύ πιο βατά, πιο αντιμετωπίσιμα, και θα προκαλείς τους άλλους να σε αντιμετωπίσουν πιο θετικά.

Ένα απλό παράδειγμα ...λες "καλημέρα" βαριεστημένα, δύσκολα, δύστροπα ...αυτός που θα λάβει αυτήν την δύστροπη καλημέρα σου, αμέσως θα λάβει το αρνητικό κύμα και ασυναίσθητα θα αμυνθεί αναποδίδοντάς σου το ίδιο δύστροπο χαιρετισμό.
Αντίθετα ...λέγοντας "καλημέρα" με χαμόγελο, με καλοσύνη, με ευγένεια ...αυτός που θα λάβει αυτήν την τόσο όμορφη καλημέρα σου, όσο ίσως δύστροπος να είναι εκείνη την στιγμή ο ίδιος, δεν θα μπορεί να κάνει αλλιώς, από το ασυναίσθητα να παρασυρθεί στην δική σου θετική αντιμετώπιση.

Για να προσελκύσεις αυτά που σου ταιριάζουν όμως, θα πρέπει να ανακαλύψεις και να καλλιεργήσεις τα δικά σου μοναδικά πράγματα. Να μάθεις τον εαυτό σου, να τον στηρίζεις και να τον αγαπάς. Να γίνεις παρατηρητής του εαυτού σου. Με λίγα λόγια, να είσαι ο εαυτός σου! Τόσο κοινότυπο αυτό, αλλά τόσο αληθινό!


Τοιχογραφία σε σχολή της Ιταλίας
Είναι τόσο εύκολο να φοράμε μάσκες, αλλά μας είναι τόσο δύσκολο να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε την δική μας μοναδική προσωπικότητα. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματά της. Όλα στο σύνολο μας χαρακτηρίζουν. Ακόμη και μέσα από τα λάθη, διαμορφώνουμε τον εαυτό μας. Μα ποιος είπε ο δρόμος προς το "γνώθι σαυτόν" είναι εύκολος και πότε μπορείς να πεις ότι πραγματικά ξέρεις τον εαυτό σου. Ε τολμώ να πω ότι ποτέ δεν μπορείς να τον ξέρεις πραγματικά και απόλυτα.

Αυτό που μπορείς είναι συνεχώς να ψάχνεις και να αναζητάς την δική σου αλήθεια. Αυτή που σε κάνει να είσαι πιο φωτεινός.



2 σχόλια:

  1. Σε παρακολουθώ και χαίρομαι για την αλλαγή σελίδας στη ζωή σου γενικά. Θέλει δύναμη και γνώθι σαυτόν, σωστά το θέτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή δεν είναι και ουσία εξ' άλλου; Να βελτιωνόμαστε σαν άνθρωποι; Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Ελευθερία μου!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.