"Λαζαράκια"


"Λαζαράκια"


Ανάμεσα στα πολλά έθιμα για το Πάσχα που έχει τούτος ο τόπος, είναι και τα Λαζαράκια!
Κάθε χρόνο, παραμονή του Λαζάρου, οι νοικοκυρές έπλαθαν μικρά κουλουράκια και τους έδιναν το σχήμα ενός ανθρώπου με χέρια σταυρωμένα στην κοιλιά, να θυμίζει τον Λάζαρο με το σάβανο του. 
Έπειτα τα παιδιά,κυρίως τα κορίτσια,έπαιρναν μικρά καλαθάκια στολισμένα με λουλούδια και ένα σταυρό και πήγαιναν στα σπίτια για τα κάλαντα του Λαζάρου. Εκεί οι νοικοκυρές κερνούσαν τα παιδιά αυγά και "λαζαράκια".


Φέτος φτιάξαμε κι εμείς τα δικά μας λαζαράκια κι ας ξέρουμε ότι δεν θα έρθουν παιδάκια να μας πουν τα κάλαντα.... Βλέπετε πάνε χρόνια που εδώ στην πόλη δεν τα λένε!

Τα δικά μας "Λαζαράκια" διαφέρουν λίγο από τα συνηθισμένα. Δεν θυμίζουν ψωμάκια,αλλά είναι τραγανά κουλουράκια με ταχίνι,νηστίσιμα και μυρωδάτα!!!

Υλικά

300 γραμμάρια ταχίνι
250 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα
τον χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.γλ κανέλα
1/2 κ.γλ γαρύφαλο
σουσάμι 
μερικά γαρύφαλα(μοσχοκάρφια)

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ταχίνι με την ζάχαρη και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και τέλος το αλεύρι. 
Αφήνουμε λίγο την ζύμη να "ξεκουραστεί" και στην συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια μου στο σχήμα που θέλουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι. Στα "Λαζαράκια" καρφώνουμε και 2 γαρύφαλα για μάτια.
Εμείς φτιάξαμε τα "Λαζαράκια" μας και την υπόλοιπη ζύμη την κάναμε σε διάφορα σχήματα για να συνοδεύσουμε το καφεδάκι μας..


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς για 10'-15' λεπτά.
Θα σας φανούν πολύ μαλακά μόλις τα βγάλετε, αλλά καθώς κρυώνουν σκληραίνουν αρκετά οπότε μην ανησυχήσετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.