Μονοήμερη στην Λιβαδειά

11:00 π.μ.
Είναι λίγες οι ευκαιρίες που μας δίνονται για να ξεφεύγουμε και να αποδράσουμε. Μια από αυτές τις ευκαιρίες ήταν μια Κυριακή, όπου επισκεφθήκαμε την όμορφη Λιβαδειά με τις πηγές της, το Μοναστήρι του Όσιου Λουκά και φυσικά μετά ακολούθησε φαγοπότι και χορός!
Ένας πολύ κοντινός προορισμός έξω από την Αθήνα.

Μονοήμερη στην Λιβαδειά Kalli's blog


Ευτυχώς μας έκανε υπέροχο καιρό και ευχαριστηθήκαμε την μονοήμερη εκδρομή μας. Ο δρόμος είναι εύκολος, χωρίς στροφές και ευχάριστος, ακόμη και για αυτούς που ζαλίζονται θα τον βρουν ξεκούραστο.

Μόλις βγαίνεις από την Αθήνα, το τοπίο αλλάζει. Η φύση κάνει την εμφάνισή της. Δέντρα, λουλούδια, βουνά. Μου αρέσει πολύ να παρατηρώ την διαδρομή, κάτι που αν οδηγώ δεν ευχαριστιέμαι.


Στην Λιβαδειά δεν είχα ξανά πάει και η αλήθεια την περίμενα πιο παραδοσιακή. Με εξαίρεση την μικρή περιοχή που είναι οι πηγές, η υπόλοιπη πόλη είναι άναρχα κτισμένη με κτίρια όχι κλασσικά. Ενώ, στον δρόμο προς τις πηγές περνάς από τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο με πολλά παραδοσιακά κτίρια αριστερά δεξιά, τα περισσότερα με σημάδια πολύχρονης εγκατάλειψης. Μία μελαγχολία σε πιάνει βλέποντάς τα.

Φτάνοντας στις πηγές, ήδη ακούς από μακρυά τα τρεχούμενα νερά που διασχίζουν την Λιβαδειά. Καταπράσινα δέντρα, γεφυρούλες, μύλοι, καφετέριες και ταβέρνες σου προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών για να κάτσεις να απολαύσεις το καφέ σου. Αν παρατηρήσεις πολύ προσεκτικά, θα δεις αγάλματα εδώ και εκεί σκορπισμένα... Θα μπορούσα να ακολουθήσω τα μονοπάτια, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε τον χρόνο, έπρεπε να συνεχίζουμε για το Μοναστήρι του Όσιου Λουκά!













Το Μοναστήρι είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού. Από τον δρόμο δεν φαίνεται καλά καλά. Κατεβαίνεις μερικά σκαλοπάτια και βρίσκεσαι στο πλάτωμα μπροστά από την είσοδο. Διάσπαρτα τραπεζάκια και καρέκλες, κάτω από τα δέντρα για να απολαύσεις τον καφέ σου και την υπέροχη θέα! Θα μπορούσα να κάτσω μέχρι το ηλιοβασίλεμα!
Μπορείτε να επισκεφθείτε το μαγαζάκι με τα παραδοσιακά προϊόντα, πραγματικά παντανόστιμα και φρέσκα!















Ο χώρος του ιερού είναι επιβλητικός, μαγικός με έντονη την αίσθηση της ηρεμίας και της κατάνυξης.

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα στο Στείρι Βοιωτίας Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονήκαι τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά τον Στειριώτη (29 Ιουλίου 896 - 7 Φεβρουαρίου 953).
περισσότερες πληροφορίες: wikipedia.org

Αξίζει να επισκεφθείτε και το μουσείο που υπάρχει, με πολλές πληροφορίες και εκθέματα. Υπολογίστε λοιπόν, όταν το επισκεφθείτε να διαθέτετε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε όλον τον χώρο. 







Μια εκδρομή, καταλήγει πάντα σε φαγοπότι και γλέντι!
Η ώρα της επιστροφής έφτασε πολύ γρήγορα και η αλήθεια μας κακοφάνηκε, αλλά γυρίσαμε στην βάση μας γεμάτοι από νέες εικόνες και πληροφορίες!

Ευχαριστούμε θερμά την Χορογνώση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για την οργάνωση της εκδρομής!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.