"Τα πάντα ρει", της συγγραφέας Μαίρης Λακουμέντα, στήλη Παρασκευής.

Η νύχτα προχωράει, κρύα βροχή πέφτει από τον ουρανό. Κάθομαι μπροστά στον Η/Υ με την διάθεσή μου να μην μπορεί να ησυχάσει. Η ύφεση που διαρκεί για τέσσερα χρόνια τώρα, η αρκετή υψηλή ανεργία καθώς και η ανάπτυξη που αργεί να φανεί επιτείνουν την αίσθηση βαρυχειμωνιάς στους ανθρώπους.

Όταν μπροστά είναι ομίχλη και δεν φαίνεται καθαρά ο δρόμος, οι άνθρωποι συνήθως στρέφουν τη ματιά τους προς τα έσω και τη φιλοσοφία. Τα πάντα ρει. Το γνωμικό από το φιλόσοφο της Εφέσου Ηράκλειτο, μας εμπνέει ακόμα και σήμερα, δίνοντας μας ενθαρρυντική δύναμη. Η κρίση που επηρεάζει σχεδόν όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα της τάσης αλλαγών της εποχής. Η σημερινή κρίση μπορεί να είναι ένα κύμα στο μεγάλο ποτάμι της Ελληνικής ιστορίας των χιλιάδων ετών. Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε μια φορά που η Ελλάδα δεν ξεπέρασε τις δυσκολίες και τις καταστροφές δυναμικά και επίμονα. Πόσες φορές γονάτισε, πόνεσε, θρήνησε αλλά στάθηκε ξανά στον κόσμο υπερήφανα με νέα δύναμη και ζωτικότητα.

Υπό την έννοια αυτή, ποιός μπορεί να αρνηθεί ότι οι προσπάθειες και το κόστος πληρωμής της Ελλάδας δεν είναι σήμερα οι προετοιμασίες για ένα καλύτερο αύριο, γεμάτο ελπίδες. Από τα διδάγματα του παρελθόντος μπορούμε να μάθουμε για το μέλλον. Ο χειμώνας μπορεί να είναι εδώ τώρα, δεν μπορεί όμως να είναι μακριά η Άνοιξη.. γιατί Τα πάντα ρει!


Μαίρη Λακουμέντα, συγγραφέας
mary.lakoumenta@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.