Αρχιτεκτονική Εκτάκτου Ανάγκης, Shigeru Ban


Στην αναμονή ενός οδοντιατρείου, αντί να κοιτάς το πάτωμα ή το ταβάνι μέχρι να έρθει η ώρα σου για να κάτσεις στην πολυθρόνα της γιατρού, κάπου θα υπάρχουν περιοδικά με ποικίλα θέματα. Έπεσε στα χέρια μου ένα με ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τον Shigeru Ban, Ιάπωνας αρχιτέκτονας ανθρωπιστής, βραβευμένος με το Pritzker το 2014!


Τι ιδιαίτερο έχει κάνει ένας αρχιτέκτονας και παίρνει ένα τέτοιο βραβείο;

Κέντρο Πομπιντού στη Μετς, Γαλλίας
Η ξύλινη οροφή είναι εμπνευσμένη από την πλέξη παραδοσιακού καπέλου από μπαμπού! Το κτίριο εγκαινιάστηκε το 2010 στο Παρίσι.

Ναός της Ελπίδας
Το 2011 καταστράφηκε ο Καθεδρικός Ναός Christchurch στη Νέα Ζηλανδία. Ο αρχιτέκτονας ανέλαβε να χτίσει το νέο ναό από ανακυκλωμένο χαρτόνι σε κυλίνδρους. Η διάρκεια ζωής του είναι 50 έτη, όσο θα χρειαστεί για να ανοικοδομηθεί ο νέος μόνιμος ναός.
Έργα ανακούφισης σεισμόπληκτων στην Ιαπωνία από το τσουνάμι.

"Το χαρτόνι είναι οικονομικό, υπάρχει παντού στον κόσμο. Δεν είναι το πιο ανθεκτικό  υλικό, αλλά μπορεί να υποστηρίξει πολύ γερές κατασκευές. Ανατρέχω στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, τότε που η μόνη τεχνολογία ήταν τα τοποθετείς τη μία πέτρα πάνω στην άλλη. Γι' αυτό χρησιμοποιώ τόσες κολόνες στήριξης και επιλέγω το κυκλικό σχήμα, που είναι το πιο στέρεο".



Πολύ σεμνός και πάντα στην υπηρεσία της ανθρωπιστικής βοήθειας! Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.