Θεραπευτική Ιππασία, όλα αυτά που πρέπει να ξέρετε!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι η επαφή των παιδιών με τα ζώα είναι απαραίτητη! Πόσο μάλλον όταν μία ομάδα από εξειδικευμένους θεραπευτές συνδυάζουν την ιππασία με την θεραπεία! 
Η κυρία Αθανασία Λαΐου, από την HippoTheraphy της Εκάλης, μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι είναι η Θεραπευτική Ιππασία, για ποιες παθήσεις συνιστάται, τα οφέλη της αλλά και όλα όσα θα ήθελε ένα γονιός να μάθει!
Την ευχαριστούμε πάρα πολύ!

 Τι είναι Θεραπευτική Ιππασία;


Η Θεραπευτική Ιππασία αποτελεί μια αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας, κατά την οποία χρησιμοποιείται η κίνηση του αλόγου ως μέρος ενός ολοκληρωμένου θεραπευτικού προγράμματος, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του ατόμου. Βασικός στόχος της Θεραπευτική Ιππασίας για άτομα με αναπηρία  είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Οι θεραπευτικές συνεδρίες στην Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδος - Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε ΕΚΑΛΗΣ, που εδρεύει στον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Εκάλης (ΑΙΟΕ), διεξάγονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της επιστημονικά υπεύθυνης Αθανασίας Λαΐου, φυσικοκοθεραπεύτριας (MSc of Paediatrics). Την θεραπευτική ομάδα συμπληρώνουν πτυχιούχοι και εξειδικευμένοι θεραπευτές όπως: (α) φυσικοθεραπευτές, (β) ειδικοί παιδαγωγοί, (γ) λογοθεραπευτές, (δ) εργοθεραπευτές, (ε) ψυχολόγοι (στ) και ιατροί.
Οι ειδικοί θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι στο να εκμεταλλεύονται αυτήν την ευεργετική κίνηση του αλόγου και παράλληλα  να δημιουργούν μια σειρά χρήσιμων ερεθισμάτων μέσα από (α) τις ασκήσεις που εκτελούνται, (β) το περιβάλλον και (γ) την ίδια τη θεραπευτική ομάδα που συμμετέχει (κάθε παιδί ή ενήλικας που βρίσκεται πάνω στο άλογο συνοδεύεται απαραιτήτως από δύο ή τρεις εκπαιδευτές-θεραπευτές).

Για ποιές παθήσεις συνίσταται η Θεραπευτική Ιππασία;

Η θεραπευτική ιππασία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κυρίως σε παθήσεις και διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ). Συγκεκριμένα, απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές βλάβες, όπως εγκεφαλική παράλυση, μυϊκή δυστροφία, δισχιδής ράχη, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, σύνδρομο Angelman. Εξίσου καλά αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα με ορθοπεδικές βλάβες, όπως απουσία ή παραμόρφωση  άκρων, σκολίωση και κύφωση. Τέλος, η ιπποθεραπεία ενδείκνυται για άτομα με αναπτυξιακές διαταραχές και δυσκολίες μάθησης, όπως σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, αυτισμός, σύνδρομο Asperger, ΔΕΠ-Υ, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (ΔΑΔ) και προβλήματα συμπεριφοράς.


Σε κάθε περίπτωση, με σεβασμό και διακριτικότητα η άρτια καταρτισμένη θεραπευτική ομάδα εξασφαλίζει την πλήρωση όλων των προϋποθέσεων, όπως η αξιολόγηση, το πρωτόκολλο θεραπείας, οι στόχοι θεραπείας και η επαναξιολόγηση, με προσαρμοσμένα προγράμματα για τη βέλτιστη παροχή της θεραπείας. Στόχος της ομάδας είναι η ποιότητα της θεραπείας πάνω στο άλογο, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού. Ως εκ τούτου, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται με απόλυτη ασφάλεια και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

 Ποιά είναι τα οφέλη της Θεραπευτική Ιππασίας;

Η Θεραπευτική Ιππασία, χρησιμοποιώντας την κίνηση του αλόγου, βελτιώνει τον έλεγχο του κορμού, τη βάδιση, τη στατική θέση, την ισορροπία, τη μυϊκή δύναμη και το μυϊκό τόνο του αναβάτη-ασθενή. Επιπλέον, η Θεραπευτική Ιππασία βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και περιορίζει τη διάσπαση προσοχή τόσο στα παιδιά με κινητικά πρόβήματα όσο και στα παιδιά με νοητικά ελλείμματα.
Ο βηματισμός του αλόγου προσφέρει ένα ακριβές, ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο κίνησης παρόμοιο με την κίνηση της πυέλου του ανθρώπου. Ο αναβάτης-ασθενής ακολουθώντας τον εναλλασσόμενο ρυθμό του αλόγου, χαλαρώνει τους μύες του ώστε να ανταποκριθεί στην κίνηση του αλόγου. Σαν αποτέλεσμα, η ισορροπία και οι ικανότητες συντονισμού εξασκούνται ταυτόχρονα, ενώ μειώνεται ο αρκετά αυξημένος μυϊκός τόνο.


Aπό ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει αυτές τις συνεδρίες;

Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει Θεραπευτική Ιππασία από την ηλικία του 1 έτους. Όπου θεωρείται απαραίτητο υπάρχουν και οι εξειδικευμένοι θεραπευτές για να κάνουν back riding (ο θεραπευτής ανεβαίνει στο άλογο μαζί με το παιδί) για την επίτευξη του καλύτερου έλεγχου του κορμού και της κεφαλής πάνω στο άλογο.

 Στις συνεδρίες είναι παρόντες και οι γονείς;

Λόγω του εξωτερικού χώρου και της φύσης της θεραπευτικής ιππασία, οι γονείς κάθονται έξω από τον στοίβο που πραγματοποιούνται οι θεραπευτικές συνεδρίες, για να επιτύχουμε την απόλυτη ασφάλεια, έχοντας όμως πάντα οπτική επαφή στο χώρο στον συνεδριών.

Η ομάδα της Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης, που εδρεύει στον Αθλητικό όμιλο όμιλο Εκάλης, όπως και του Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι βρίσκεται πάντα στο πλευρό του γονέα με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της. Οι ενήλικες και τα παιδιά που συμμετέχουν, λόγω του χώρου (αρένας) και του μέσου (άλογο) που χρησιμοποιούνται, δεν αντιμετωπίζουν τις συνεδρίες σαν θεραπεία, παρόλο που η ιππασία είναι μια έντονη θεραπευτική δραστηριότητα. Λόγω αυτής της ευχάριστης διάστασης, οι θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, διότι εκτός από ένα εξαιρετικό μέσο αποκατάστασης, η ίδια η διαδικασία της ιπποθεραπείας αποτελεί ένα  ισχυρό κίνητρο τόσο για τους ενήλικές όσο και για τα παιδιά.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
Αθανασία Λαΐου
Επιστημονική Υπεύθυνη Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε Εκάλης
Φυσικοθεραπεύτρια Παίδων, MSc
Instructor of TR & Hippotherapy
Τηλ: 6972176572
Follow Us: @Hippo_Ekali

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.