Φυστικοβούτυρο... Μια ακόμα υπερτροφή, της Πένυς Δαμτζή


Λατρεύω φυστικοβούτυρο! Είναι ουσιαστικά πολτός τριμμένων και ψημένων φιστικιών του κοινού αράπικου φιστίκι.
Στην Αμερική και τη Βρετανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως επάλειμμα σε ψωμί. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κέικ ως βούτυρο,σε γλυκά και ως υλικό σε σάλτσες. 
Η διατροφολόγος Πένη Δαμτζή μοιράζεται μαζί μας μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτό το γλύκισμα.

Το φυστικοβούτυρο είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε υδατάνθρακες, πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. 
Επιπλέον, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:
ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. 

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη περιέχει όμως νάτριο. Προσοχή όμως γιατί κατά την παραγωγή του, για την βελτίωση της υφής και της γεύσης του, προστίθενται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ή αλλιώς τρανς λιπαρά, τα οποία θα θέλαμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας αφού ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης.

Αποτελεί μια τροφή με υψηλή θερμιδική αξία, αφού μόλις 32 g (περίπου 2 κ.σούπας) περιέχουν 188 θερμίδες και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι υγιεινό. 
Πιο συγκεκριμένα, οι 135 θερμίδες προέρχονται από το λίπος, οι 27.9 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες και οι υπόλοιπες 25.4 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες.



Τηλ: 6944927048
email: peny1983@windowslive.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.