Ο Λωτός στην διατροφή μας


Εδώ και έναν χρόνο έχουμε ανακαλύψει αυτό το υπέροχο φρούτο, τον Λωτό, και το καταναλώνουμε οικογενειακώς! Μερικές χρήσιμες πληροφορίες που βρήκα είναι οι παρακάτω...


Τα οφέλη στην υγεία
Ο λωτός περιέχει βιταμίνη C, όπως και πολλά χημικά στοιχεία όπως κάλιο, ενώ φτάνοντας στην πλήρη ωρίμανσή του γίνεται ένας καρπός που αποδίδει μεγάλα ποσοστά ενέργειας δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες που περιέχει και της μεγάλης ποσότητας σακχάρων. Επίσης είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και εμφανίζει αποτελεσματική διουρητική δράση επειδή έχει άφθονο ασβέστιο και κάλιο που βοηθούν στο να απελευθερωθούν τα πλεονάσματα των υγρών. Είναι γνωστό επίσης εδώ και χρόνια ότι βοηθάει τη λειτουργία του ήπατος. Ο λωτός είναι μια ισχυρή πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι τα καροτινοειδή και οι πολυφαινόλες.
Οι προαντοκυανιδίνες που περιέχονται στον λωτό μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο θρομβώσεων καθώς και το ποσοστό της κακής χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.
Η πρόσληψη του λωτού φαίνεται να έχει και μια σημαντική αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση, εκτός από μια σημαντική ικανότητα να μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα.


Μερικές συνταγές που μπορείτε να κάνετε με τον Λωτό:

Λικέρ
Μαρμελάδα

Πουτίγκα Τσουρεκιού και Πουτίγκα Ψωμιού με Λωτούς

Κείκ με....λωτούς

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.