Μελέτη στο σπίτι!


Μιας και πλέον πάει και ο μικρός στην Α' Δημοτικού και η μεγάλη στην Β' Δημοτικού, η μελέτη για την επόμενη ημέρα γίνεται παράλληλα. Οπότε καταλαβαίνεται ότι είμαι μια στο γραφείο του ενός, και μια στο γραφείο της άλλης. Κάθε παιδί όμως έχει δικούς του χρόνους και τρόπο μελέτης.


Η καλύτερη ώρα για μελέτη είναι μετά το σχολείο. Αφού έρθουν σπίτι, φάνε και χαλαρώσουν για το πολύ μια ωρίτσα, στρώνονται στο διάβασμα. Έτσι, έχουν ακόμη φρέσκα το τι μάθανε στο σχολείο μέσα στην τάξη και δεν είναι ακόμη τόσο κουρασμένα. Σε φυσιολογικές συνθήκες σε 2 ώρες περίπου θα έχουμε τελειώσει με την μελέτη στο σπίτι. Σε μη φυσιολογικές συνθήκες... μπορεί να μας πάρει αργά το απόγευμα.

Στο γραφείο το μικρού έχω ένα ρολογάκι που χρησιμοποιούσαμε στην αρχή για να κρατάμε λίγο τον χρόνο και να μην ξεφεύγουμε. Όσο περνάει ο καιρός δεν το πολύ χρησιμοποιούμε γιατί πλέον κάθεται. Επίσης, κάνουμε πολλά διαλείμματα ενδιάμεσα στις ασκήσεις. Αυτό τον βοηθά να μην πελαγώνει και μπλοκάρει. Μάλιστα παρατήρησα ότι όταν κάνουμε επαναλήψεις μετά από ώρα, τα έχει εμπεδώσει! Κάτι που κατά την διάρκεια της μελέτης δεν φαίνεται να κάνει.

Στην κόρη μου τώρα, δεν χρειάστηκε ποτέ να είμαι δίπλα της. Από την Α΄ Δημοτικού δεν ήμουν παρά ελάχιστα δίπλα της. Τώρα, στην Β' Δημοτικού, θα με φωνάξει για να τις εξηγήσω κάποια άσκηση ή πρόβλημα στα μαθηματικά που δεν θα έχει καταλάβει. Στο τέλος κάνουμε έναν έλεγχο γενικό στις φωτοτυπίες και στις ασκήσεις, όπως και στην ορθογραφία που την κάνουμε μαζί. Η κόρη μου, όταν ξεκινήσει το διάβασμα θα το τελειώσει χωρίς διαλλείματα.

Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Μπορεί να συγκεντρώνεται κάποιο καλύτερα με μουσική, ή φασαρία τριγύρω του. Ένα άλλο να έχει απόλυτη ησυχία στον χώρο του.
Πάντως ένα-δυο πραγματάκια είναι στάνταρ... η μελέτη να γίνεται αφού έχουν φάει και ξεκουραστεί, και  δεύτερον να κοιμούνται νωρίς.

Μην αγχώνεστε αγαπημένοι μου γονείς. Όπως λέει η δασκάλα της κόρης μου και του γιού μου, είναι νωρίς και όλοι μα όλοι είναι σε περίοδο προσαρμογής!

6 σχόλια:

  1. Το πιο σημαντικό ειναι να καταλάβουμε το παιδι και τους ρυθμους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς! Πάμε με τα νερά του παιδιού και μόνο έτσι μπορούμε να το προσαρμόσομε. Όσο πάμε ενάντια, αντίθετα αποτελέσματα θα έχουμε!

      Διαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς όμως ! Κάθε παιδί εχει τον δικο του χρόνο τροπο....εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στο παιδί που έχουμε μπροστά μας και εννοείται να κάνουμε πολύ υπομονή γιατί όταν χάνουμε εμείς την υπομονή την χάνουν κ αυτά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ευαγγελία! Συμφωνώ απόλυτα! Όσο οι μαμάδες είναι ήρεμες, μεταφέρετε αυτό στα παιδιά και τους δίνει περισσότερη σιγουριά και υπομονή! Όταν νιώθουμε να χάνουμε την υπομονή μας, ίσως είναι ώρα και για διάλλειμα! Επιστρέφουμε μετά πιο ήρεμοι!

      Διαγραφή
  3. Υπομονή χρειάζεται να κάνουμε και όλα θα πάνε καλά
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η υπομονή αφού δεν έχει εξαντληθεί ακόμη, καλά είναι! χαχαχα Φιλιά!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.