"Ψωμί στην γάστρα"


Ψωμί στην γάστρα


Ψωμί στην γάστρα Kalli's blog



(η συνταγή είναι της Μυρτώς Αγγέλου)


Υπάρχει κάτι καλύτερο από το φρεσκοψημένο και μυρωδάτο ψωμάκι;;
Δεν νομίζω...
Εμείς λατρεύουμε πολύ το ψωμί και κυρίως όταν είναι σπιτικό, του δίνουμε και καταλαβαίνει χιχι
Την συγκεκριμένη συνταγή, την είδα στο διαδίκτυο από την Μυρτώ και το έφτιαξα την ίδια στιγμή. Από τότε έχει γίνει το αγαπημένο μας ψωμάκι!
Είναι πολύ εύκολο κι απλό και το σημαντικότερο....πεντανόστιμο !!!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι αλεύρι μας αρέσει, εγώ έβαλα 500 γρ για όλες τις χρήσεις και 500γρ χωριάτικο)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.γλ. αλάτι
5 κ.σ ελαιόλαδο
650 γρ. χλιαρό νεράκι(ίσως πάρει και λίγο παραπάνω ανάλογα με το αλεύρι)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτοντας το νερό, ανακατεύουμε καλά. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, απλά να ομογενοποιηθούν καλά όλα μας τα υλικά. 



Σκεπάζουμε με καπάκι το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ζυμώσετε από το απόγευμα και το επόμενο πρωί να ψήσετε το ψωμάκι σας.! Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς (πάνω-κάτω αντιστάσεις) και τοποθετούμε μέσα την γάστρα άδεια με το καπάκι της. Ωστόσο βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και το "δουλεύουμε" λίγο στον πάγκο μας, κάνοντας διπλώματα από έξω προς τα μέσα. 
Φτιάχνουμε στο σχήμα που επιθυμούμε(καρβελάκι ή φρατζόλα, μπορούν να γίνουν και δυο ψωμάκια) και αφήνουμε στον πάγκο με τα διπλώματα προς τα κάτω. 
Όταν ο φούρνος φτάσει στην θερμοκρασία που πρέπει βγάζουμε την γάστρα και χωρίς να λαδώσουμε ή να βάλουμε λαδόχαρτο, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι με τα διπλώματα προς τα επάνω.
Ψήνουμε με σκεπασμένη την γάστρα για 30' λεπτά και μετά βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλα 15' λεπτά περίπου για να πάρει χρώμα το ψωμάκι μας!




Τόσο απλό και γρήγορο ψωμάκι δεν νομίζω να έχετε ξαναφτιάξει!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.