Ένα σχολείο, όχι σαν όλα τα άλλα...


Γεγονότα και καταστάσεις σε βάζουν σε τροχιά σκέψεων. Πολλές φορές επιδρούν με θυμό. Κάποιος, κάποτε μου είχε πει πως ακόμη και το πιο άσχημο συναίσθημα, μπορείς να το μετατρέψεις σε κάτι θετικό. Ακόμη κι αν δεν το βλέπεις εκείνη την στιγμή, ακόμη κι αν δεν το πιστεύεις και σε έχουν κατακλύσει αρνητικές σκέψεις, εκεί πρέπει να απομακρυνθείς και να δεις από άλλη σκοπιά τα γεγονότα, τα συναισθήματά σου, ή απλά να αποστασιοποιηθείς. Τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ένα παραθυράκι ανοίγει που δεν είχες προσέξει.

Αφορμή, το σχολείο. Πώς φαντάζεστε εσείς το ιδανικό σχολείο;

Ένα σχολείο, όχι σαν όλα τα άλλα... Kalli's blog
pic by http://www.pbs.org


Σε αυτό το σχολείο, όλοι οι μαθητές είναι ίσοι*...
*ίσοι= αντιμετωπίζονται ανάλογα τις ανάγκες του καθένα, κι όχι ως προς την πλειοψηφία.

Σε αυτό το σχολείο, όλοι οι μαθητές είναι ίδιοι*...
*ίδιοι= έχουν διαφορετικό χρώμα, συνθέτοντας μία μοναδική ομοιόμορφη πολυμορφία.

Σε αυτό το σχολείο, υπάρχουν τοίχοι*...
*τοίχοι= από αυτούς που κρατάνε ό,τι άσχημο, κακό, μη-υγιές έξω.

Σε αυτό το σχολείο, οι πόρτες είναι ανοιχτές*...
*πόρτες ανοιχτές= για να περνά όλη η γνώση, γιατί όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, γιατί όλοι παιδιά-γονείς-εκπαιδευτικοί μπορούν να συμβάλουν στην μικρή κοινωνία του σχολείου.

Σε αυτό το σχολείο, δεν διδάσκονται τα βιβλία*...
*δεν διδάσκονται τα βιβλία= αγαπάμε τα βιβλία, διαβάζουμε ανάμεσα από τις γραμμές του κειμένου και πολύ συχνά η διδασκαλία και η εκπαίδευση γίνονται εκτός της αίθουσας, στην φύση, στο γυμναστήριο, σε βιβλιοθήκη, κλπ, κι ακόμη πιο συχνά η εκπαίδευση είναι κοινωνική και συναισθηματική.

Σε αυτό το σχολείο, δεν χτυπά κουδούνι*...
*δεν χτυπά κουδούνι= ακούγεται μουσική, ποικιλία ήχων και ρυθμών.

Σε αυτό το σχολείο, δεν υπάρχουν διαλείμματα*...
*δεν υπάρχουν διαλείμματα= ακόμη κι η ώρα του παιχνιδιού είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και γνώση, ακόμη και για ...να βαρεθούμε!

Σε αυτό το σχολείο, δεν υπάρχει τιμωρία*...
*τιμωρία= μα τι απαίσια λέξη! ΑΓΑΠΗ και μόνο ΑΓΑΠΗ!


Ένα τέτοιο σχολείο επιθυμούμε.
Ένα τέτοιο σχολείο θέλουμε.
Ίσως...σε κάποιο πολύ μακρινό μέλλον, να το καταφέρουμε....
γιατί η κοινωνία, η υγιής κοινωνία ξεκινά από το σχολείο.



2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ όμορφο και ευφυέστατο θα έλεγα άρθρο. Το ιδανικό σχολείο θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι, ανοιχτό στις καρδιές όλων. Έχουμε την τύχη και την ατυχία, η κόρη μου να φοιτά φέτος στην 1η τάξη του 8ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης, εκείνο το σχολείο που έγινε γνωστό πριν δυο χρόνια όχι για την υπέροχη δουλειά των δασκάλων αλλά για τον ρατσισμό μερικών γονέων που έβαλαν κλειδαριά στο σχολείο το οποίο θα φιλοξενούσε στις αίθουσές του προσφυγόπουλα, ευτυχώς ήταν η μειοψηφία και έτσι σήμερα όλα λειτουργούν αρμονικά σε ένα υπέροχο πολυπολιτισμικό σχολείο και εμείς έχουμε την τιμή να βρισκόμαστε εκεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πάρα πολύ που ισορρόπησαν τα πράγματα στο σχολείο σας! Ίσως πολλές φορές να χρειάζεται κάτι έντονο να γίνει, για να υπάρξει το πιο θετικό αποτέλεσμα. Ευτυχώς υπάρχουν τόσοι πολλοί που κάνουν την διαφορά! Και ελπίζω πως όσο περνάνε οι εποχές, θα αυξάνονται όλο και περισσότερο!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.