15 Φλεβάρη, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου
Παρακάτω παραθέτω μερικές πηγές και στο link της πηγής μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο. Εύχομαι κάποια μέρα, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, να λέγεται "Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Παιδικού Καρκίνου".
Είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερωθείτε σε σελίδα της elpida.org πως μπορείτε να γίνεται εθελοντής δότης.
"Περίπου 100 Έλληνες ασθενείς,
οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά,
θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο
από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών."
Μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
πηγή sansimera.gr
Αν και ο καρκίνος στα παιδιά είναι σπάνια, είναι η κύρια αιτία θανάτου από τη νόσο του παρελθόντος βρεφική ηλικία μεταξύ των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2014, εκτιμάται ότι 15.780 παιδιά και εφήβους ηλικίας 0-19 ετών δεν θα διαγνωστεί με καρκίνο και 1.960 θα πεθάνουν από τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου διαγνωστεί σε παιδιά και εφήβους είναι λευχαιμία, εγκεφάλου και άλλων όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος, λέμφωμα, ραβδομυοσάρκωμα, νευροβλάστωμα, όγκο Wilms, καρκίνο των οστών και των γονάδων (όρχεων και ωοθηκών) όγκους των γεννητικών κυττάρων .
Από την 1η Ιανουαρίου 2010 υπήρχαν περίπου 380.000 επιζώντες της παιδικής και εφηβικής του καρκίνου (διαγιγνώσκονται στις ηλικίες 0-19 ετών) ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αριθμός των επιζώντων θα συνεχίσει να αυξάνεται, δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας έχει αυξηθεί ελαφρά κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ότι τα ποσοστά επιβίωσης συνολικά βελτιώνονται.
πηγή cancer.gov
Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα...
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), 250.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. 90.000 από αυτά τα παιδιά δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν κυρίως λόγω της ανεπαρκούς περίθαλψης ή της ελλιπούς πρόσβασης σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Στη χώρα μας, 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.
«Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Δικό μας καθήκον και υποχρέωση, να αξιοποιήσουμε την εξέλιξη αυτή της ιατρικής και να εξασφαλίσουμε στα παιδιά όλα εκείνα τα μέσα που είναι απαραίτητα για να κερδίσουν τη ζωή και την υγεία τους».
πηγή ert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Your comments make me smile :-)