"Ο τρόμος" του Άρθουρ Μάχεν


Για να ανακαλύψεις κάτι τέτοια βιβλία θα πρέπει είτε να είσαι υποψιασμένος είτε να σου τα προτείνουν. Ανήκω στην δεύτερη κατηγορία και με εξέπληξε ευχάριστα. Ο Μάχεν σίγουρα πολύ διαφορετικός συγγραφέας που γεννήθηκε το 1863 και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα το έγραψε το 1917.


Και μόνο από τις ημερομηνίες καταλαβαίνουμε περίπου το κλίμα της εποχής, τα ήθη και τα έθιμα, την καθημερινότητα και τις πεποιθήσεις του τότε. Σε συνάρτηση με το κείμενο του Μάχεν, αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν ένας συγγραφέας που κοίταζε μπροστά, που ξέφευγε από τα τετριμμένα και σίγουρα...περιθωριοποιημένος, αν και όπως αναφέρει ο πρόλογος, από μόνος τους απομονωμένος. Θα λέγαμε πως αν ζούσε τώρα ο Μάχεν και έγραφε στο σήμερα, θα παρουσίαζε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που βλέπει το κοινό μάτι.

Το υπέροχο σε αυτήν την έκδοση είναι η εργασία που έγινε από τον Μάκη Πανώριο, ο οποίος προλογίζει το έργο. Μας συστήνει τον Μάχεν, μας τον αναλύει, έχει εμβαθύνει κατά πολύ στο συνολικό του έργο αλλά και στον "τρόμο".

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία του φανταστικού υπερφυσικού. Μια κατηγορία από μόνη της, όχι τόσο συνηθισμένη στο ευρύ κοινό. Έχει στοιχεία της εποχής του ρομαντικού βικτοριανού Λονδίνου, επικρατεί η σκοτεινή πνευματική αναζήτηση και πεποίθηση την περίοδο όπου πολλές διαφορετικές αντιλήψεις περί πνευματικού μπλέκονται.

Θεωρώ πως όλη η μαεστρία, αν μπορούμε να πούμε έτσι, του Μάχεν ξετυλίγεται στο τέλος, όπου παραθέτει και αναλύει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτή κι αν ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα, που εκ πρώτης όψεως, από το εξώφυλλο και μόνο, σε προδιαθέτει για μια ακόμη φανταστική ιστορία μεταφυσικού. "Ο τρόμος" πρόκειται για κάτι παραπάνω από μια ακόμη φανταστική ιστορία μεταφυσικού. Φτάνει να δείτε τον κόσμο με τα μάτια του Μάχεν!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αίολος.

Ένα δήθεν τυχαίο περιστατικό, μια λίγο-πολύ αόριστη αλλά ύποπτη φήμη, ένα κάπως περίεργο δημοσίευμα, μια παράξενη διακύμανση-ανησυχία στον αέρα, μια απροσδόκητη απόχρωση, μια αδιόρατη κίνηση και άπειρες άλλες ασυνήθιστες μικρολεπτομέρειες συνθέτουν την τοιχογραφία του “Τρόμου”, μια τοιχογραφία που αποτελεί το φόντο για τους ανεξήγητους θανάτους κατοίκων μιας επαρχιακής πόλης της Ουαλίας. Ο Άρθουρ Μάχεν καταφέρνει μέσα από την πλοκή, το μυστήριο και την αγωνία να κάνει ένα εντυπωσιακό σχόλιο και να δώσει μιαν άλλη διάσταση για τη σημασία και τη δύναμη του μίσους. Στο “Η Μεγάλη Επιστροφή”, ένα ποιητικό, φανταστικό διήγημα, ο Μάχεν περιγράφει την επιστροφή του Γκράαλ, του Αγίου Δισκοπότηρου, στην Ουαλία, καταφέρνοντας να μεταδώσει και σ’ εμάς το δέος του για το θαύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.