Τάρτα με κολοκυθάκια και μανιτάρια!

Το μανιτάρι είναι από τα αγαπημένα μου, αλλά δυστυχώς το τρώω μόνο εγώ. Οπότε, δεν είναι συχνές οι φορές που το χρησιμοποιώ στην μαγειρική. Αυτή τη φορά έφτιαξα τάρτα με κολοκυθάκια και μανιτάρια!


Τάρτα με κολοκυθάκια και μανιτάρια! Kalli's blog

Τα μανιτάρια είναι φρεσκότατα και ελληνικά, από www.neagi.gr! Οκ, δεν μπόρεσα να αντισταθώ! 

Θρεπτική αξία ανά 100γρ:

Ενέργεια: 25 Kcal
Νερό: 91,8 gr
Πρωτεΐνες: 2,9 gr
Υδατάνθρακες: 4 gr
Φυτικές ίνες: 1,2 gr
Κάλιο: 3,7 gr
Φώσφορο: 104 mg
Χαλκό: 0,5 mg
Σελήνιο: 8,8 mg
Νάτριο: 4 mg

Η ιστορία:

Η λέξη μανιτάρι είναι υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής αμανίτης. Αρχαιοελληνικής προέλευσης είναι και η ονομασία του είδους Boletus Edulis (βασιλομανίταρο), οι λέξεις Boletus και Edulis (εδώδιμον-έδεσμα) προέρχονται από το αρχαιοελληνικό γλυκόριζα (κομμάτι γης) και από το μέλλοντα του ρήματος εσθίω (τρώγω), έδομαι.

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με τη μορφή των μυκηλιακών υφών.

Έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.


Μαζί με τα μανιτάρια, πήρα και μερικά κολοκυθάκια, τα οποία συνήθως τα κάνω κεφτέδες. Αυτή τη φορά είπα να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και κάναμε τάρτα κολοκυθιού με μανιτάρια! 
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι:

1κ κολοκυθάκια
2 κούπες ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κούπα τριμμένο τυρί
2 αυγά
1/2 κρασοπότηρο κρέμα γάλακτος
αλάτι / πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά


Τα κολοκυθάκια αφού τα τρίψαμε στην χοντρή μεριά του τρίφτη, τα αφήσαμε μαζί με λίγο αλάτι να βγάλουν την υγρασία τους. 
Παράλληλα σοτάραμε τα μανιτάρια. Εάν τα βάλουμε ωμά, δεν υπάρχει περίπτωση να μαγειρευτούν στο φούρνο μαζί με τα υπόλοιπα. Την ώρα του σοταρίσματος η μυρωδιά είναι απλά υπέροχη, μερικά τσιμπολόγησα! 

Τώρα, σε μπολ έβαλα τα τριμμένα κολοκυθάκια, δύο αυγά, τυρί τριμμένο, αλάτι, πιπέρι, το μισό κρασοπότηρο κρέμα γάλακτος, τριμμένη φρυγανιά όση πάρει για να τραβήξει τα υγρά και τέλος πρόσθεσα τα σοταρισμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά. 
Στην ταρτιέρα έβαλα τριμμένη φρυγανιά και άπλωσα ομοιόμορφα το μείγμα. Τέλος, πρόσθεσα από πάνω τριμμένη φρυγανιά για να γίνει κρούστα. 
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά. 

Μπορείτε να σερβίρετε με ντοματίνια, ή ακόμη και με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με το γιαούρτι!
Φωτογραφία του τελικού αποτελέσματος δεν πρόλαβα να βγάλω... στην επόμενη φορά που θα την ετοιμάσουμε.

Καλή σας όρεξη!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.