Βάζετε ή δεν βάζετε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές στο σπίτι;

Ρωτήσαμε και απαντήσατε...

Οι περισσότερες μανούλες θεωρούν πως με το να βοηθάνε τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, τα βοηθάμε να είναι πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα.
Ενώ, υπάρχει και η άλλη άποψη ότι καταπιέζονται τα παιδιά και δημιουργούνται ψυχολογικά, κρίνοντας από προσωπικά βιώματα.

Μήπως κάπου στην μέση είναι τα πράγματα;




Ανάλογα την ηλικία του κάθε παιδιού, μπορεί να αναλάβει διαφορετικά πράγματα κάθε φορά. Για παράδειγμα, τα παιδάκια που είναι Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού, μπορούν να είναι υπεύθυνα για τα πράγματά τους στο δωμάτιό τους και για του σχολείου. Να βοηθάνε με τα ρούχα τους τακτοποιώντας τα στην ντουλάπα τους. Ακόμη και να ετοιμάζουν ένα απλό πρωινό, γάλα με δημητριακά και να αλείψουν στο ψωμί το βούτυρο και την μαρμελάδα.
Οι καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να γίνει παιχνίδι, με προτροπές και επιβραβεύσεις.

Ένας πίνακας επιβραβεύσεων ίσως να ήταν χρήσιμος. Το κάθε παιδί έχει "το κουμπί" του και τον χρόνο του για να κάνει το κάθε τι. Αυτό που έχω δει κι εγώ είναι να μένω σταθερή στην θέση μου. Διαφορετικά τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή και στο τέλος κανείς δεν κάνει τίποτα. Και στο τέλος... μαζεύει πάντα και μόνο η μαμά.

Μερικές ιδέες για το πως να προτρέψετε τα παιδιά να σας βοηθάνε...

~ Μετατρέψτε την κάθε δουλειά σε παιχνίδι.
~ Χρησιμοποιήστε επιβραβεύσεις ανάλογα με την κάθε περίπτωση.
~ Αντίστοιχα, κάντε πραγματικότητα την επίπτωση, εάν δεν γίνει κάποια δουλειά.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να νιώσουν αναγκασμένα να κάνουν κάτι. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι προσφέρουμε στο σπίτι και βοηθάμε. Έτσι θα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο για παιχνίδι και βόλτες. Περισσότερο χρόνο μαζί με την μαμά μιας και εκείνη θα τελειώνει πιο γρήγορα τα καθημερινά του σπιτιού.

Αυτά τα παραπάνω βέβαια είναι ανάλογα και την ηλικία του κάθε παιδιού.
Έχω φτάσει πολλές φορές παλαιότερα σε σημείο να μαζεύω πράγματα από κάτω από όλο το σπίτι και να τα βάζω σε σακούλα σκουπιδιών. Τραβηγμένο; Μπορεί για μερικές μαμάδες. Για εμένα είχε αποτέλεσμα.
Για παιδιά στην εφηβεία που εκεί τα πράγματα είναι πιο ζόρικα, ισχύει ίσως το "εάν δεν πάθεις δεν θα μάθεις"... που σημαίνει εάν δεν βάλουν τα λερωμένα ρούχα στο πλυντήριο δεν πρόκειται να πλυθούν και δεν θα έχουν να φορέσουν.

Εσείς ποια μέθοδο ακολουθείτε ...και πιάνει;;

1 σχόλιο:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.