Μπακαλιάρος σκορδαλιά τα παραδοσιακά!


Χρόνια πολλά σε όλη την Ελλάδα σήμερα, στην Ελλάδα που είναι μέσα στην καρδιά κάθε Έλληνα, εντός κι εκτός Ελλάδος!
Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες, μιας και σήμερα 25η Μαρτίου, γιορτάζει και η Χριστιανοσύνη με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!


Αν και ο καιρός μας τα χάλασε, η παρέλαση έγινε με δόξα και τιμή στο Σύνταγμα, μια παρέλαση που είχαμε πολύ καιρό να δούμε! Αλλά και πρώτη φορά να γιορτάσουμε έτσι με μουσική και χορό από συλλόγους όλης της Ελλάδας!
Τα παιδιά είχαν ανέβει όρθια στον καναπέ και περήφανα έλεγαν και ξανά έλεγαν τον Εθνικό Ύπνο! Παρακολουθήσαμε την παρέλαση και συγκινηθήκαμε με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που παρέλασαν πρώτοι πρώτοι! Αλλά και με όλα τα παλικάρια μας που ακολούθησαν μετά!

Στο σπίτι τα παραδοσιακά μαγειρέματα με την σκορδαλιά και τον μπακαλιάρο! Μυρωδιές σε όλα τα σπίτια σήμερα και οι οικογένειες μαζί στο τραπέζι!

Η παραδοσιακή σκορδαλιά γίνεται με πατάτες! Έτσι την μάθαμε από την προ-γιαγιά μου, έτσι την κάνουμε κάθε χρόνο!


Βράσαμε 4 μεγάλες πατάτες.
Τις κάναμε πουρέ και προσθέσαμε λάδι, αλάτι, ξύδι και 3 σκελίδες σκόρδου.
Η ποσότητα του ξυδιού και του σκόρδου εξαρτάται από το πόσο έντονες θέλετε τις γεύσεις αυτές.

Λατρεύω την σκορδαλιά και την τίμησα απλωμένη σε ψωμάκι, αλλά και μετά με τον τηγανιτό μπακαλιάρο!


Ο μπακαλιάρος θέλει ιδιαίτερη προετοιμασία 2-3 ημέρες πριν! Το φύλλο του μπακαλιάρου το κόψαμε κομμάτια και το βάλαμε σε μπόλικο νερό για να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας το νερό κάθε ημέρα από 2 φορές! Σήμερα, που ήταν η τιμητική του, τον στεγνώνουμε καλά με κομμάτι χαρτί κουζίνας και τον μαδάμε σε ένα μπολ, αφαιρώντας τα κόκαλα.

Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε το κουρκούτι. Με αλεύρι (με το μάτι), νερό (ή μπύρα), λίγο λάδι, 2 αυγά. Ανάλογα το πόσο χυλωμένο το θέλετε προσθέτετε αλεύρι ή νερό. Εμείς δεν το θέλουμε πολύ χυλωμένο, προτιμάμε να έχει περισσότερο ψάρι η κροκέτα.

Προσθέτουμε τον μαδημένο μπακαλιάρο στο μπολ με το κουρκούτι και ανακατεύουμε καλά! Εάν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό αναλόγως το χυλό που θέλουμε.

Έχουμε βάλει να κάψει λάδι σε βαθύ τηγάνι και με την βοήθεια από κουτάλες τηγανίζουμε μερίδες μέχρι να ροδοτηγανιστεί, όπως στην φωτογραφία!


Να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!!

~ Διαβάστε στο παρακάτω link σχετικά με το έθιμο του μπακαλιάρου σκορδαλιά αυτήν την ημέρα: e-radio.gr





2 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά! Τον τιμήσατε δεόντως τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά, σε αντίθεση με εμάς, που μας χτύπησε την πόρτα η γαστρεντερίτιδα για τρίτη φορά φέτος!
    Εμείς, στην οικογένεια προτιμάμε τη σκορδαλιά με ψωμάκι και τριμμένο καρύδι...φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια κάθε χρόνο δεν μπορώ να φανταστώ τις ημέρες αυτές χωρίς την παράδοση στην κουζίνα!! Αμάν αυτές οι ιώσεις φέτος, μας ταλαιπώρησαν πάρα πολύ όλους!! Περαστικά σας και γρήγορα!! Φιλάκια!!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.