Πλύσιμο πιάτων στο χέρι - Σωστή στάση, γράφει η Μαρία Θεοδοσίου

4:53 μ.μ.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε κάμψη της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (Α.Μ.Σ.Σ.) κατά την διάρκεια των πλύσιμο των πιάτων με τα χέρια με αποτέλεσμα μετά από την επανάληψη και την διάρκεια το άτομο θα κουραστεί.



Έτσι, θα προκληθεί και πόνος.



Για την αποφυγή αυτού του αποτελέσματος θα πρέπει ο αυχένας να είναι σε μέση θέση αλλά και το πηγούνι να έχει την σωστή θέση.
Στις  παρακάτω εικόνες παρατηρούμε μεγάλο μοχλοβραχίονα αντίστασης.
Στην περίπτωση αυτή παίρνουν μέρος αρκετοί στηρικτικοί και βοηθητικοί μύες για να ολοκληρωθεί αυτή η δραστηριότητα, δηλαδή η σταθεροποίηση και η συγκράτηση των χεριών στην συγκεκριμένη θέση και η αντιρρόπηση του βάρους που ασκείται από την κουτάλα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και συγκεκριμένα ως ανεπιθύμητο αποτέλεσμα το υψηλό ενεργειακό κόστος και με την συνεχή επανάληψη από την νοικοκυρά ή τον νοικοκύρη να επιβαρύνεται, να κουράζεται άρα και να έχει μειωμένη αποδοτικότητα.
Για να δαπανηθεί λιγότερη μυϊκή ενέργεια από το άτομο, προτείνεται να υπάρχει μικρότερος μοχλοβραχίονας αντίστασης.


Στην παραπάνω εικόνα η νοικοκυρά παραμένει για αρκετή ώρα όρθια μπροστά στον νιπτήρα με την πλάτη σκυμμένη και τους ώμους σφιγμένους. Καθώς στο πλύσιμο δουλεύουν κυρίως οι μύες της ράχης και των χεριών.
Προκειμένου να αποφεύγεται αυτό καλό θα ήταν η λεκάνη να τοποθετείται σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάμπτεται διαρκώς ο κορμός. Μια προτεινόμενη λύση είναι να πλένει τα πιάτα καθισμένη σε μια καρέκλα με υψηλό κάθισμα. Το καλύτερο βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι να υπάρχει αποσπώμενη βρύση, έτσι ώστε να μην σκύβει τον κορμό της αλλά και να μην δημιουργείται μεγάλος μοχλοβραχίονας αντιστάσης.

            Επίσης, για την καλύτερη τοποθέτηση της λεκάνης αλλά και για να είναι πιο ξεκούραστη αυτή η δραστηριότητα (το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι) αν δεν μπορεί το άτομο να καθίσει  σε μια καρέκλα τότε έχει την δυνατότητα να ανοίξει το ντουλάπι που βρίσκεται κάτω από τον νεροχύτη και να τοποθετήσει το ένα από τα δυο του πόδια, εναλλάξ, πάνω στο πρεβάζι που υπάρχει ή να το ακουμπήσει σε ένα μικρό σκαλοπάτι. Όπως απεικονίζεται στην παρακάτω εικόνα:




συντάκτης,
Μαρία Θεοδοσίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.