Μαμά και Εργαζόμενη

2:39 μ.μ.

Τα στερεότυπα της κοινωνίας θέλουν την γυναίκα να είναι σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδάκια της, να φροντίζει το σπίτι και τον άντρα της. Εν ολίγης όλα περνάνε από τα χέρια της. Που σημαίνει πως οι ελεύθερες ώρες που έχει για την ίδια είναι λίγες έως ανύπαρκτες. Και αυτό σε ένα σημείο δεν το αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιες οι μαμάδες αλλά το θεωρούν φυσιολογικό! Όταν λοιπόν έρχεται η ανάγκη να βγει στην αγορά εργασίας η μαμά, στο σπίτι όλα αποσυντονίζονται. 





Μέχρι πρότινος όλοι στο σπίτι, άντρας και παιδιά, είχαν μάθει πως όλα περνάνε από τα χέρια της μαμάς και κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όπως η μαμά. Στην αρχή λοιπόν υπάρχει η σχετική γκρινίτσα από όλους. Μα πως θα μπορεί η μαμά να εργάζεται και το σπίτι να είναι στην εντέλεια; Θα προλαβαίνει; Θα μπορεί να ανταποκριθεί και στα δύο;


Προσωπικά, όπως λέω πάντα, η ισορροπία σε όλα είναι χρυσή! Το ίδιο λοιπόν και εδώ. Όταν εμείς οι ίδιες οι μαμάδες έχουμε αναλάβει τις ευθύνες όλες του σπιτιού, των παιδιών, του άντρα, τότε όλοι οι υπόλοιποι απλά έχουν επαναπαυτεί και ακολουθούν τον δικό τους ρόλο. Είναι λογικό να έρθουν να πάνω κάτω όταν η μαμά αποφασίζει (ή την αναγκάζουν οι οικονομικές ανάγκες) να εργαστεί. Τι γίνεται λοιπόν; Πως επαναφέρουμε την ισορροπία στο σπίτι;



1ο: Όλοι μοιράζονται τις δικές τους ευθύνες. Πέρνουν το μερίδιό τους για τις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά ανάλογα την ηλικία τους τις ανάλογες ευθύνες. Για παράδειγμα, ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τον χώρο του και τα πράγματά του. 

2ον: Μοιράζονται όλοι τις δουλειές του σπιτιού. Το super market, το μαγείρεμα, η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων εύκολα μπορούν να γίνουν με την συμβολή όλων. Μερικά μαθήματα και εξάσκηση σε όλους θα φέρουν αποτέλεσμα!

3ον: Μην περιμένετε πως οι δουλειές θα γίνουν όπως τις κάνατε εσείς. Ο κάθε ένας έχει τον τρόπο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και λάθος. Απλά είναι διαφορετικός!

4ον: Αφήνετε περιθώρια για πρωτοβουλίες. 



5ον: Μην νοιώθετε τύψεις ότι τα παιδιά τα αφήνετε μόνα τους. Λογικό η αρχή να είναι δύσκολη τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά γιατί έχετε συνηθίσει αλλιώς. Ίσως όμως είναι και μια ευκαιρία να είναι πιο ανεξάρτητα και υπεύθυνα!

6ον: Η εργασία πέρα του ότι θα αυξήσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, σίγουρα θα κάνει καλό και σε εσάς την ίδια! Και από ψυχολογικό παράγοντα και από πρακτικό! 

7ον: Μην θέλετε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη! Τέλεια δεν γίνεται ποτέ τίποτα! Κάντε λίγο και τα στραβά μάτια! 

8ον: Σε περιπτώσεις ανάγκης, ζητήστε την βοήθεια νταντάς. Είναι πολύ χρήσιμες και καθόλου για να νοιώθετε ντροπή!



Μπορεί ο κατάλογος και οι συμβουλές παραπάνω να φαίνονται απλές ή αυτονόητες αλλά στην πράξη τίποτα δεν είναι! Θα πρέπει να καταλάβουμε και εμείς οι μαμάδες αλλά και οι μπαμπάδες πως όλοι βάζουν το χεράκι τους στην οργάνωση και φροντίδα του σπιτιού. Εάν το καταλάβουμε αυτό ως γονείς τότε θα μπορούμε να το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας! 



Τέλος ...μην ξεχνάτε πως εάν δεν είστε εσείς καλά, κανείς δεν είναι στο σπίτι! Με λίγη καλή διάθεση γίνονται θαύματα!


16 σχόλια:

  1. Καλώς την! Εδώ μας έρχεται και η Μάρθα μας! Πολύ ωραία τα είπες, μου άρεσε και ενα άρθρο με how to... χαρακτήρα! Δυστυχώς ως μητέρες, οι ενοχές είναι δεύτερη φύση! Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου στο πάρτυ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μάλλον όταν είσαι single parent οι ενοχές είναι διπλάσιες! Καλώς σας βρήκα!

      Διαγραφή
  2. Ωραίες οι συμβουλές που δίνεις!!
    έρχομαι από το λινκ παρτυ της μαμά σε κρίση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο blog μου ^_^ Ελπίζω αυτές οι μικρές συμβουλές, αλλά τόσο ουσιαστικές, να βοηθήσουν!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου Μάρθα! Σωστές οι συμβουλές, τυχερή όποια κατορθώσει να τις εφαρμόσει και να ξαναφέρει την ισορροπία αν έχει χαθεί! " μην ξεχνάτε πως εάν δεν είστε εσείς καλά, κανείς δεν είναι στο σπίτι! " (από το Link Party του Mama ... se krisi!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία! Κάλλη εδώ! χαχαχα Καλώς ήρθες στο blog μου ^_^

      Διαγραφή
    2. Πωωωω... δημόσιος ο εξευτελισμός!!!!! Συγνώμη!!!! Να μάθω να κάνω τέτοιες δουλειές νυχτιάτικα... χιχιχιχι...

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχα όντως δυσκολεύτηκα κι εγώ νυχτιάτικα ...με το ένα και μισό μάτι κλειστό μη σου πω ήμουν :)

      Διαγραφή
  4. Όπως το λες, οι δουλειές πρέπει να μοιράζονται αλλά αυτό πρέπει να το κάνει κατανοητό η κάθε γυναίκα - μαμά και να μην τα παίρνει όλα πάνω της για να μη νιώθει ενοχές ότι δεν τα καταφέρνει!
    Ήρθα από το Link Party του Μαμά σε κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά τα λες, δυστυχώς η γυναίκα πολλές φορές έχει ήδη από μικρή ηλικία μπει στην λογική "όλο το νοικοκυριό περνάει από την γυναίκα, η γυναίκα είναι για το σπίτι" και είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει η νοοτροπία.

      Διαγραφή
  5. Καλως σε βρηκα,ηρθα απο την Μαμα σε κριση!! Πολυ καλες οι συμβουλες φτανει και τα αλλα μελη να εχουν την διαθεση να τις ακολουθησουν!!! Καλο βραδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά αυτά που λες! Ο καταμερισμός των ευθυνών είναι απαραίτητος, για να διατηρήθει η ψυχική ηρεμία όλων! :-) Φιλάκια! ήρθα από το πάρτυ της Μαμάς σε κρίση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.