Χαλβάς Φαρσάλων


Το παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό του "πανηγυριού"!!!


Από μικρή θυμάμαι τρελαινόμουν για αυτό το γλυκάκι σε κάθε πανηγύρι που πήγαινα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Και αν κάποιος γνωστός πήγαινε μέχρι τα Φάρσαλα, εννοείται πως μου έφερνε χωρίς δεύτερη σκέψη, χαχα
Φέτος πήρα την απόφαση να τον φτιάξω μοναχούλα. Μου είχαν δώσει εδώ και πολύ καιρό την συνταγή, αλλά δίσταζα. Πίστευα ότι είναι υπερβολικά δύσκολο...αλλά κάθε άλλο!

Υλικά

1 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κούπες νισεστέ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό 
10 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το καλαμποκέλαιο,το νισεστέ,το νερό και την ζάχαρη. Προσέχουμε να διαλυθεί καλά το νισεστέ χωρίς να γίνουν σβώλοι. 
Σε μια κατσαρόλα,καίμε τις 10 κουταλιές ζάχαρη,δηλαδή την κάνουμε καραμέλα.
Το πόσο σκούρη θα γίνει εξαρτάται από τα γούστα μας!!!
Μόλις λοιπόν καραμελώσει αρκετά ρίχνουμε μέσα το μείγμα του μπολ και συνεχίζουμε διαρκώς το ανακάτεμα.


Σε αυτό το στάδιο, η καραμέλα μας θα "πετρώσει", θα γίνει μια μάζα σκληρή γύρω από την κουτάλα μας...μην τρομάξετε και προς θεού...μην πετάξετε το γλυκό!!!!!
Όσο ανακατεύουμε πάνω στην φωτιά,θα δούμε ότι η καραμέλα λιώνει ξανά και ενσωματώνεται στο μείγμα μας. Δυστυχώς δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφία να σας δείξω πως ακριβώς γίνεται,γιατί τότε θα κατέστρεφα τον δικό μου χαλβά,χαχαχαχα.
Μόλις αρχίσει να πήζει και απορροφήσει όλα τα υγρά,ρίχνουμε σε ένα μικρό ταψάκι(περίπου 28-30 εκατοστά) , πασπαλίζουμε προαιρετικά με αμύγδαλο φιλέ,ή με ολόκληρα αμύγδαλα και ψήνουμε στο γκριλ για 10' λεπτάκια.


Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Έτοιμο για την απόλαυση μας....


Καλή και γλυκιά Σαρακοστή

2 σχόλια:

  1. Πεθαίνω για χαλβάδες, αλλά ο Φαρσάλων είναι η αδυναμία μου. Κι εγώ φοβάμαι μέχρι τώρα να τον φτιάξω, αλλά θα το τολμήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια να το τολμήσεις και θα δεις ότι τελικά είναι το ευκολότερο γλυκάκι!!!!!

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.