Έθιμα της Σαρακοστής

Η Μεγάλη  Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή,είναι το ''ταξίδι'' της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης,από την Καθαρή Δευτέρα εως την Κυριακή του Πάσχα!Είναι η συμπαράσταση των ανθρώπων στο μαρτύριο και τα πάθη του Θεανθρώπου!
 Εφτά ολόκληρες εβδομάδες προετοιμασίας, με νηστεία και προσευχή... 

Και μετά έρχεται το Άγιο Πάσχα...η αναγέννηση της ψυχής μας και της φύσης!!
Από πολύ παλιά,οι χριστιανοί τηρούσαν με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα αυτών των ημερών.Πολλά από αυτά σώζονται μέχρι και σήμερα.Πάμε να θυμηθούμε μερικά από αυτά και να τα μάθουν και οι νεότεροι...

Η κυρά-Σαρακοστή




Το έθιμο αυτό είναι πάρα πολύ παλιό. Είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις μέρες της Σαρακοστής φτιαγμένο από ζυμάρι ή χαρτί.Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι'αυτό εδώ.

Καθαρή Δευτέρα


Την Καθαρή Δευτέρα οι νοικοκυρές καθάριζαν τα τσουκάλια τους και το τραπέζι τους με σταχτόνερο και ετοίμαζαν μόνο σαρακοστιανά νηστίσιμα φαγητά. Λαγάνα,ελιές,πατάτες,όσπρια, ταραμάς και χαλβάς ήταν τα πιο συνηθισμένα εδέσματα για τα Κούλουμα! Το λάδι έμπαινε στο φαγητό μόνο Σάββατο(εκτός του Μεγάλου Σαββάτου) και Κυριακή και το ψάρι μονάχα του Ευαγγελισμού και των Βαϊων.

Λαζαράκια



Την παραμονή του Λαζάρου,οι νοικοκυρές έπλαθαν κουλουράκια,ομοιώματα του Λαζάρου,με μακριά χέρια τυλιγμένα έτσι ώστε να θυμίζουν το σάβανο του.Σε πολλές περιοχές της χώρας μας,τα λαζαράκια γίνονταν και με υφάσματα(κουρέλια) για να παίζουν τα παιδιά. Έπειτα  τα παιδιά (κυρίως κορίτσια) κρατώντας έναν σταυρό και ανθοστολισμένα καλαθάκια, πήγαιναν στα σπίτια για τα κάλαντα. Εκεί οι νοικοκυρές τους πρόσφεραν τα Λαζαράκια  και αυγά.

Τα κάλαντα του Λαζάρου 



 Κυριακή των Βαϊων


Αυτή την ημέρα ,όλη η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία για να πάρει τα Βάγια(δάφνες) και να τα τοποθετήσει με ευλάβεια στο εικονοστάσι του σπιτιού ,σαν φυλαχτό.

Μεγάλη Εβδομάδα


«Μεγάλη Δευτέρα, μεγάλη μαχαίρα. Μεγάλη Τρίτη, ο Χριστός εκρύφθει.
Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός εχάθει. Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός εβρέθει.
Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί. Μεγάλο Σαββάτο, ο Χριστός στον Τάφο. Κυριακή και Πασχαλιά, τρώμε κόκκινα αυγά.»

Πολλά τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Όλα όμως ,τόσο όμορφα... Η εβδομάδα αυτή είναι πένθιμη,γεμάτη με εκκλησιασμό και προετοιμασία για να υποδεχθούν όλοι το Άγιο Πάσχα. Αυλές ασπρισμένες, φαναράκια,βάψιμο αυγών, στολισμός Επιταφίου,κουλουράκια και τσουρέκια,λαμπάδες και τόσα άλλα.... 






Θυμάμαι όταν πήγαινα στο χωριό,πόσα έθιμα είχαν εκεί...Την μεγάλη Παρασκευή το πρωί,όλοι έπιναν ξύδι για να δείξουν την αγάπη τους στον Χριστό που τον πότισαν ξύδι.Οι νοικοκυρές έβαζαν έξω από την πόρτα του σπιτιού ένα κεραμίδι και το χρησιμοποιούσαν σαν θυμιατό.Ήταν ευλογία για το σπιτικό,έλεγε η γιαγιά μου.Επίσης τα πιο παλιά χρόνια,μάζευαν άδεια σαλιγκάρια ,έβαζαν φυτιλάκι και λάδι και τα έκαναν μικρά φαναράκια στα παραθύρια!!!!!

Βλέπετε πόσα ήθη κι έθιμα έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος;;;Κι είναι απαραίτητο να τα κρατήσουμε ζωντανά. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές...
Αν έχετε κι εσείς  έθιμα του τόπου σας,ελάτε να τα μοιραστείτε μαζί μας!!!


2 σχόλια:

  1. πολλά και ωραία τα έθιμά μας!!! Πολύ καλά έκανες και τα συγκέντρωσες εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τόπος μας Ελευθερία,έχει τόσα πολλά έθιμα,τόσες ομορφιές,μοναδικό πολιτισμό και οφείλουμε να τα προβάλλουμε και να τα μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές!!!!!! Χαρά μας να σχολιάζετε και να βοηθάτε σε αυτό!!! Καλή Σαρακοστή να έχεις.

      Διαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.